Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Mello-duellen

Skåningen mot samen. Dansmannen mot jojkaren, favoriten mot outsidern. Måns Zelmerlöw mot Jon Henrik Fjällgren. Vi sätter betyg inför lördagens schlagerduell.

Måns Zelmerlöw

Låten ****

Heroes låter som något Avicii hittade när han dammsög soffan senast. Vilket antagligen var ganska länge sedan. Ändå är detta i framkant för att vara Melodifestivalen och refrängen håller även utanför schlagerbubblan.

Sångröst:***

I verserna låter det lite tillgjort men när refrängen kommer tar Måns Zelmerlöw verkligen chansen att visa att han är en begåvad, och dessutom i sammanhanget, säker sångare.

Scenshow ***

Skärmen där Måns interagerar med en streckgubbe såldes på förhand in som det häftigaste sedan Carola-fläkten. Riktigt så coolt är det inte, det är fortfarande livs levande Måns som överglänser tekniken.

Formkurva ***

När det stod klart att Måns Zelmerlöw hade modet och förmågan att förnya sig i Melodifestivalen så fullkomligt rasade oddsen och han blev skyhög favorit till vinsten. Men han kan ha bränt krutet för tidigt och svenska folket gillar att näpsa storfavoriter.

SUMMA: 18 FYRAR

Jon Henrik Fjällgren

Låten *

Om Melodifestivalen i praktiken verkligen hade varit en tävling där den bästa låten skulle koras hade Jon Henriks Jag är fri (Manne leam frijje) varit fullständigt chanslös. Låten är ett naturromantiskt pekoral, ett hopplöst misch-masch av musikaliskt krims-krams och billigt tingel-tangel.

Sångröst **

Det är egentligen inget större fel på Jon Henriks sångröst, det är bara det att den är så förbaskat... tråkig och trist. Sedan är det förstås alltid bra att sticka ut från mängden, och Jon Henrik är bevisligen ende startande som jojkar.

Scenshow *

Rök, gamla grenar, svävande änglar, låtsassnö och ännu en av alla dessa uttjatade snubbar med en för stor trumma. Och så en bredbent, stillastående Jon Henrik. Vi är förstummade. Fast inte på ett bra sätt.

Sociala medier ***

Lite siffror: 53 608 gillar på Facebook, 22 500 följare på Instagram, inget Twitterkonto. Möjligen lite ovan, men det tar han igen med en genuint personlig stil. Skriver saker som ”Till alla som åkt ur tävlingen vill jag säga att ni oxå är grymma”. Aw.

Bakgrund *****

Vårt behov av en tystlåten outsider som tagit sig fram trots en svår barndom och inte låter sig imponeras av storstadens grannlåt tycks omättlig. Nu när Stenmark har bytt till Let’s dance-trikåer står endast Jon Henrik för äktheten i en förljugen värld.

Formkurva ****

Inte många tippade att Jon Henrik skulle ligga tvåa hos oddsmakarna dagarna före Mellofinalen. Mannen från vildmarken har stått för en enastående vältajmad spurt och har med sig kraften hos åtta brunstiga renar in i finalen.

SUMMA: 16 FYRAR