Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Milo, 1, fick hjärnskakning – mamman kritisk till hanteringen

I fredags ramlade Milo, 1, och slog i huvudet på förskolan. Till en början trodde inte personalen att det var så allvarligt, men det skulle visa sig att han hade fått en hjärnskakning. Hans mamma är kritisk till hur personalen hanterade olyckan – och förskolan utreder händelsen.

Det var i fredags eftermiddag som förskolan i Mellerud ringde upp Milos mamma Rebecka Karlsson. Personalen berättade att sonen var så trött att det inte gick att väcka honom, enligt henne.

– Jag frågade vad de menade och då svarade de att det kunde finnas ett samband med att han ramlat på ståltrappan och slagit huvudet i asfalten. Då sa jag att jag kommer med en gång!

Men väl framme på förskolan blev hon snabbt upprörd över hur hennes sons skada hanterats. 

– När vi kommer fram sitter min son i personalens famn och han är helt borta. Jag tar tag i honom, rycker och skakar om, men ögonen bara rullar. Han är helt väck, berättar Rebecka.

Hon och sambon ringde genast 112 och tryckte sedan gasen i botten för att möta ambulansen. På vägen försökte föräldrarna väcka sin son och efter drygt en och en halv mil så vaknade han. Väl på sjukhuset fastställdes hans tillstånd:

– De berättar att han fått hjärnskakning och måste stanna kvar för observation.

Skadan bedömdes inte som allvarlig

Lena Andersson är förskolechef. Hon menar att man initialt inte bedömde skadan som så allvarlig.

– Personalen som var inne tog pojken i famnen och tittade på skadan. Han blödde från munnen och näsan så man drog slutsatsen att han slagit i främre delen av ansiktet. Han torkades av och personalen gick ut med honom igen. Han var som vanligt då, men trött, återger förskolechefen Lena Andersson.

Så fortsätter hon:

– Personalen går bort till en gunga och eftersom han är trött så somnar han. Personalen tar då upp honom och går in till personalen inomhus igen. Man pratar om att det är viktigt att han inte somnar, men han är väldigt trött och det är svårt.

Mamman menar att han var helt borta när föräldrarna kom fram, stämmer det?

– Nej, det är inte den information jag fått.

Lena Andersson berättar att de ringer vårdnadshavare vid mindre allvarliga olyckor och vid allvarligare olyckor ringer vi 112. 

– Eftersom den här händelsen inte bedömdes som så allvarlig ringde vi föräldrarna. 

Hon uppger att det gick runt 20 minuter från olyckan till att föräldrarna kontaktades.

– Vi agerade utifrån att han brukar vara trött och svårväckt, men vi ringde mamman direkt när han hade somnat ute.

"Fruktansvärt"

Mamma Rebecka tycker inte att förskolan agerade korrekt. Hon anser att man borde ringt 112 direkt när man förstod att han slagit i huvudet och blev sömnig, eller  åtminstone kontaktat henne direkt. 

– Jag tycker att det är fruktansvärt. För det första: när ett barn ramlar och slår i huvudet så ringer man direkt till föräldrarna. Till och med barn vet att man inte får somna efter slag mot huvudet, att man satt med honom i en gunga är helt absurt, menar Rebecka Karlsson.

Förskolechefen har nu anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

– Olyckor ska alltid anmälas om det finns risk för skada. Vi måste se över våra rutiner, men nu måste jag främst ta hand om personal och föräldrar. Det kan hända att det framkommer information som pekar på att vi agerade fel, men nu är vi mitt i utredningsfasen.