Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/6

Närproducerat lockade besökare

Närodlade grönsaker, lokalproducerad honung, rapsolja och charkuterier var bara några av de godsaker som fanns till försäljning när En godare sommarmarknad öppnade upp på Spikön under lördagen.

Ett trettiotal personer hade letat sig till Spikön under lördagsförmiddagen för att besöka En godare sommarmarknad. När klockan slog 11 var stånden välfyllda och kring flera av dem bildades kö för att handla.

– Idag är första dagen och det ser bra ut, vi är lite tagna av att det blåser bara, säger Minna Chessa – en utav grundarna till Godhem som finns på plats under marknaden.

Varför en närodlad marknad?

– Jag tror att folk har börjat prata mer och mer om närodlat. Man vill ha det lite lugnare och närmre. Det känns jätteroligt att det finns ett stort intresse.

Enligt Minna Chessa bådar mängden besökare under förmiddagen gott för resten av dagen – och söndagens marknad. Besökarna kan bland annat köpa lokalproducerad honung, rapsolja, ost och havtornsmarmelad, men också lokalt tillverkade inredningsdetaljer och närbakat bröd. Chessa menar på att anledningarna till att välja närproducerat är många.

– Självklart för att främja våra bönder i närområdet. Sedan vet du vad du stoppar i dig och var det kommer ifrån. Det för bara gått med sig – varför ska man inte köpa närproducerat känner jag.

Vid grönsaksståndet står Astrid Marklund och kollar i en låda fylld med körsbär.

– Min mamma kom från Östergötland och det gör de här också. De ser jättegoda ut, så dem ska jag ha!