Från sol och plusgrader till snö och sju minusgrader.
Från sol och plusgrader till snö och sju minusgrader. Bild: Maja Suslin / TT

Ny risk för snö i veckan

Det har blivit en solig start på veckan. Men nätterna är kyliga och på onsdag slår ett nytt snöoväder till i delar av området. SMHI har utfärdat en gul vädervarning för snöfall i Vänersborg och Mellerud.

ANNONS
|

Veckan har inletts med strålande sol och temperaturer mellan en till tre plusgrader. Tisdagen kommer att vara solig, men under kvällen vänder det när snö- och regnfyllda moln drar in.

– Det går ned mot sju minusgrader, säger Lisa Frost, meteorolog hos SMHI.

Under onsdagen blir det regn med risk för snöblandat regn. Temperaturen kommer att ligga mellan två till fyra grader.

Nu utfärdar också SMHI en gul vädervarning. Mellan midnatt och lunchtid under onsdagen kan det falla 5-10 centimeter snö, lokalt som mest 15 centimeter. Det kan tidvis också bli friska vindar. Varningen har utfärdats i södra Dalsland och över Vänersborgs kommun.

ANNONS

Natten till torsdag sjunker temperaturen återigen och ett nytt nederbördsområde drar in.

– Det blir det ostadigare, men det ser ut att komma ”ren snö”, säger Lisa Frost.

Men redan under fredagen avtar snön och övergår i regn. Under helgen förväntas det bli uppehåll, med varierad sol och molnighet.

– I helgen blir vädret mer stabilt med temperaturer upp till fem grader, säger Lisa Frost.

Vad betyder gul varning?

Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Störningar i en del samhällsfunktioner är förväntade. Lokala variationer kan förekomma, därför kan särskilt utsatta miljöer, personer och enskilda fastigheter drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.

Vad ska du göra?

Allmänheten bör ha ökad uppmärksamhet avseende förväntad väderutveckling samt vidta förebyggande åtgärder om man bor eller vistas i utsatta områden eller på annat sätt tillhör en riskgrupp.

Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör anpassa de verksamheter som är extra riskutsatta avseende förväntad väderutveckling.

Källa: SMHI

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS