Unga födda på 2000-talet är just nu utsatta för ett nytt bedrägeri via kapade Snapchatkonton. Arkivbild.
Unga födda på 2000-talet är just nu utsatta för ett nytt bedrägeri via kapade Snapchatkonton. Arkivbild. Bild: Lise Åserud

Nya bedrägerier mot unga – Snapchatkonton kapas

Polisanmälningarna där unga har blivit lurade på tusentals kronor via kapade Snapchatkonton har eskalerat de senaste veckorna. Nu vill polisen varna unga för det nya tillvägagångssättet. Och det går att skydda sig menar Anna-Karin Kjellgren på bedrägerisektionen vid polisen i Väst.

ANNONS
|

De senaste tre veckorna har antalet anmälningar eskalerat hos polisen i Väst, där främst unga födda på 2000-talet blivit lurade på flera tusen kronor på Snapchat.

– Bedragarna kapar ungdomars Snapchatkonton och ber deras ”vänner” om hjälp att betala en vara till en säljare på Blocket då de fått något strul med banken. De lovar att betala tillbaka sen, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggande samordnare på bedrägerisektionen vid polisen i Väst.

 Anna-Karin Kjellgren, på bedrägerisektionen vid polisen i Väst, säger att långa lösenord på mellan 20 till 30 tecken skyddar konton från att bli kapade.
Anna-Karin Kjellgren, på bedrägerisektionen vid polisen i Väst, säger att långa lösenord på mellan 20 till 30 tecken skyddar konton från att bli kapade. Bild: Tomas Seger/Polisen

Detta är ett nytt tillvägagångssätt och är det bedrägeriet flest unga anmäler just nu, menar hon.

– Det är inte ovanligt att konton i sociala medier blir kapade för olika ändamål. Vi har haft andra konton på sociala medier som blivit kapade tidigare, men det här är en ny variant. Eftersom man ska betala för en vara kompisen köpt på Blocket swishar man ju till en okänd person. På så sätt behöver bedragaren inte förklara varför man betalar till en annan person än kompisen själv.

ANNONS

Pengarna försvinner snabbt

Anna-Karin Kjellgren säger att pengarna inte går till en säljare för det finns ingen, utan till en målvakt. Och tyvärr är det inte så stor chans att pengarna finns kvar hos dem.

– Målvakterna tar mest troligt ut pengarna på bankomat och lämnar till själva huvudpersonen. Det tar minst några timmar innan vi får in anmälningarna, så på den tiden försvinner pengarna. De kanske till och med står vid bankomaten när de tar emot swishen, säger Anna-Karin Kjellgren.

Summan de vill ha hjälp med att betala är nästan varje gång 6 500 kronor. Och det hon sett i anmälningarna är att det är olika målvakter, varje gång, både killar och tjejer.

Även om chanserna att få tillbaka pengarna är väldigt liten, menar Anna-Karin Kjellgren att det är viktigt att polisanmäla om man blivit lurad.

– För oss är det en viktig pusselbit i kartläggningen i att hitta gärningspersonerna och av brottsuppläggen.

– Jag misstänker att bedragarna hackar via en brute-force attack, som går ut på att gissa lösenord.

Hon förklarar att en brute-force-attack så här:

”Är en metod för att systematiskt knäcka till exempel lösenord eller användarnamn. Hackaren utför upprepade inloggningsförsök där man hoppas att så småningom gissa rätt. Det är en gammal metod, men den är fortfarande effektiv och populär bland hackare. Själva inloggningsförsöken sker ofta med hjälp av ett verktyg. Med en kraftfull dator kan en hackare testa ca 7000 lösenord per sekund och då tar det 3,5 dagar att knäcka ett lösen på sex tecken”.

ANNONS

Unga har för svaga lösenord på Snapchat

Anna-Karin Kjellgren menar att skälet till att ungas Snapchatkonton blir kapade, är för att de helt enkelt har för svaga lösenord. Qwerty, Password eller 123456 är definitivt inga säkra lösenord men är trots det de vanligaste i Sverige.

Men det finns ett enkelt sätt att skydda sig på enligt Anna-Karin Kjellgren – ha långa lösenord, helst 20 till 30 tecken.

– Man kan till exempel använda sig av en lösenordshanterare på telefonen, som föreslår starka lösenord. Men bättre är att ha tvåfaktorsautentisering på alla konton, för sker ett inloggningsförsök från någon annan, får du ett meddelande om det. Det stoppar det mesta. Och byt lösenord, ofta.

Om en kompis hör av sig och vill att man ska betala en sak åt hen på Blocket, vad ska man göra då?

– Ringa upp kompisen eller ta kontakt på annat sätt än via Snapchat, för att se om det stämmer, säger Anna-Karin Kjellgren.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS