Nya möjligheter för Lödöse museum

På Lödöse museum arbetar man just nu med att göra digitala kopior av flera av sina arkeologiska föremål, men även nya fysiska exemplar. Museet ingår i ett pilotprojekt, anordnat av Riksantikvarieämbetet, som ska göra föremålen tillgängliga för en större publik: – Det här är ett nytt sätt att använda vårt kulturarv och hitta nya målgrupper, säger Marie Schmidt, museipedagog på Lödöse museum.

ANNONS
|

Projektet är i full gång och på plattformen Sketchfab kan man redan nu studera vissa av museets föremål via dator, surfplatta eller mobilen. Tjänsten kompletteras även med faktatexter för att återge föremålens bakgrund. Den nya metoden kan dessutom inge en känsla av att komma föremålet ännu närmare. – Digitalt kan man snurra på föremålet och studera det från olika perspektiv, säger Marie.

Öppet för hela världen

Hundratals fotografier tas från olika vinklar. Dessa konstrueras sedan till digitala modeller som kan ses från jordens alla hörn via plattformen - helt gratis. – Sitter man exempelvis i Australien och är intresserad av svensk medeltid, kan man ladda ner föremålet via hemsidan och kika på den i närbild. Christian Mühlenbock, museichef på Lödöse museum, tillägger: – Tanken är att det ska vara gratis, fritt sökbart och att det ska finnas högupplösta bilder. Vi jobbar med öppenhet och vill att materialet från Lödöse museum ska finnas lättillgängligt för den som har intresse. Schmidt ser stora möjligheter med programmet, även för att visa Lödöses rika kulturarv för omvärlden. – Nu kan skolklasser från exempelvis Korpilombolo eller Ystad, som inte kan komma hit men som är historieintresserade, se föremålen från Lödöse.

ANNONS

Nya material

På Lödöse museum har man sedan en tid arbetat med att göra kulturskatterna lättillgängliga. Ytterligare en nyhet för museet är att föremålen kan scannas in genom en modernare metod - och tillverkas i material som inte bara ser ut, men även känns som dess förlaga. – Tanken med att tillverka kopior i nya material är att man ska kunna få en känsla av originalet. Det är många målgrupper som kan dra nytta av att få uppleva föremålen med flera sinnen, säger Marie.

ANNONS