Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

KÄNNER SIG SOM HEMMA. På tre månader har Jacob och Frida omvandlat en tom bil till en fungerande bostad.

På fyra hjul mot Kirgizistan

En tom bil har blivit ett hem med säng, kök och skrivbord. Nu rullar Frida och Jacob Ode österut för att fullfölja ett varv runt jorden. Efter en period i Trollhättan återgår livet till det normala – att vara på resande fot.

Vietnam, 2012. Vattnet är slut. Maten är slut. Frida och Jacob Ode har cyklat flera mil i brant uppförsbacke, till bergsbyn där det skulle finnas ett hotell. Väl framme visar sig närmaste boende vara två mil bort. Benen värker och det börjar mörkna. De trampar vidare. Så vinkar någon in paret i en restaurang. Här kan de få övernatta. Sekunden efter att dörren stängts vräker regnet ner utanför.
– Sen satt vi i det där rummet i tre dygn, säger Frida. 

TTELA har tidigare berättat om Frida och Jacob Ode, som under de senaste fem åren gjort resandet till en livsstil. Den senaste drömmen de förverkligat är att bygga om en bil till en bostad, för att kunna ta sig hela vägen till Kirgizistan. 
– Vi har haft idén länge. Men egentligen lyfte vi inte ett finger förrän i april, säger Jacob.
Det var en del som skulle göras. ­Bilen, som tidigare tillhört Göteborg ­Energi, var så gott som tom. För att bli beboelig behövde den isolering, möbler och installation av el och belysning. 

Frida och Jacob hade aldrig jobbat med något liknande, men fick hjälp av en föräldraledig kompis och tips och råd på internet. 
– Vi har fått mycket inspiration från Pinterest och Instagram, från andra som haft liknande projekt, säger Jacob. 
Att få plats med allt de behöver på några kvadratmeter är ingen utmaning.
– För oss är det här jättemycket plats. Vi är vana att leva i 50-60-litersryggsäckar, säger Frida. 

Under de senaste åren har Frida och Jacob jobbat som skid- och dykinstruktörer ett par månader om året. Resten av tiden har de varit ute och rest, bland annat i Nepal, Kina och Australien. 
– Man är uppväxt med att man måste jobba heldagar. Men egentligen måste man ju bara jobba för att täcka sina utgifter, säger Jacob.
Med bloggen everydayexplorers.org vill Frida och Jacob inspirera andra att prova en alternativ livsstil. 

– Att inte resa är som att ha en påse med olika sorters godis, men bara äta en och samma hela tiden. Man vill ju prova de andra också, säger Frida. 
På bloggen varvas reseberättelser med fakta och tips. Läsarna kommer att få följa med hela vägen till Kirgizistan, ett resmål paret varit nyfikna på länge. Hur rutten kommer att se ut är inte helt bestämt än.
– Det spelar inte så stor roll vart vi åker. Det finns så många bra länder och kulturer. Och det mesta har vi inte sett än, säger Jacob.