Parkerade lastbilar blir trafikfara

Lastbilar som parkerat vid sidan av motorvägen har blivit en allt vanligare syn. Sedan början av året har trafikpolisen i region väst fått in ett 80-tal rapporter om stillastående lastbilar, flera av dem längs med E6 genom Bohuslän.

ANNONS
|

Det var trafikpolisen i Halland som först uppmärksammade fenomenet med lastbilschaufförer som stannat sina bilar i väggrenen på motorvägen, men det dröjde inte länge förrän problemet dök upp längre norrut också. Sedan februari har trafikpolisen i region väst fått in 78 rapporter från Västra Götaland och Halland där lastbilschaufförer blivit bötfällda för att stå stilla på motorvägen, skriver Bohusläningen.

I Bohuslän har det skett ett flertal gånger och enligt Nils-Åke Bergström som är kommissarie på avdelningen upptäcks bara en bråkdel av händelserna.

– Troligtvis är de här rapporterna bara toppen av ett isberg, säger han.

När en parkerad lastbil upptäcks av polisen är prio ett att få bort den från motorvägen till en säker plats innan föraren bötfälls. De lastbilar som hittills råkat ut för det är framför allt utlandsregistrerade. Orsaken de ger för att de stannat är oftast att de tänkt ta en paus.

ANNONS

– Vissa stannar till och med för att ta sin dygnsvila vid väggrenen eller på en driftvändsplats, säger Nils-Åke Bergström.

Förutom att försvåra för räddnings- och servicefordon orsakar de stillastående lastbilarna en betydande trafikfara, framför allt när de ska lämna sin parkering.

– Det stora problemet är när de ska ut på vägen igen. Det tar lång tid för en lastbil att komma upp i fart och då är det stor risk att det händer någonting. Som bilist räknar du inte med att det kommer vara ett så gott som stillastående fordon framför dig på vägen, säger Nils-Åke Bergström.

Än så länge har det inte skett någon olycka i samband med de parkerade lastbilarna men Nils-Åke Bergström är oroad att det inte kommer dröja länge innan det händer.

– Det är en tidsfråga innan det händer något. Det går oerhört fort på motorvägen och när ett fordon då står stilla är det svårt att undvika en kollision, säger han.

ANNONS