Risk för ny skandal om vi inte granskar

Nu kommer nästa satsning på att berätta i ljud – TTELA Dokumentär med en granskningspodd om Metallskandalen för 15 år sedan. Den handlade om porrklubbsbesök, hotellövernattningar och spritnotor för 370 000 kronor och betalades med medlemspengar från IF Metall i Trollhättan.

ANNONS
|

I dokumentären berättar vi också om en machokultur inom ett fackförbund präglat av en för manlig dominans samt om en tystnadskultur och rädslor för repressalier.

För TTELA handlar publiceringen nu om att sätta händelserna då i ett perspektiv med dagens ljus – utifrån förändrad kultur, nya lagar om diskriminering och sexuella trakasserier samt inte minst i kölvattnet av #metoo-debatten.

För mig som utgivare har det varit många viktiga beslut under processen, mot bakgrund av de pressetiska regler som jag och landets ansvariga utgivare valt att följa frivilligt. I samråd med redaktionen har jag valt bort namn och bilder på personer, som då figurerade ofta på tidningssidorna i TTELA (dåvarande Trollhättans Tidning), liksom i andra medier (exempelvis Sveriges Radio, SVT och TV4), men som idag inte är aktiva i offentliga sammanhang och där en publicering inte har ett uppenbart allmänintresse.

ANNONS

Ämnet då var känsligt att prata om och under granskningen har våra reportrar märkt av en stor fortsatt känslighet. Frågan om varför vi ska grotta i detta igen har kommit upp flera gånger. För mig som utgivare är svaret enkelt; vi vill bidra till att det inte ska kunna ske igen.

Många personer som var aktiva då vill, eller vågar inte berätta nu. Det är också flera som inte vill reflektera över hur den manligt dominerad miljön då påverkar idag.

Kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S), som då var ordförande i den lokala metallklubben på Saab, betonar fler gånger att han lagt händelsen bakom sig och tror inte att det finns något intresse för frågan nu.

Tonnie Andersson, ordförande i Metall avdelning 26 nu och fackligt aktiv under tidigt 2000-tal, blev sedermera vice ordförande i den nybildade styrelsen efter att den gamla fått avgå 2004. Han vill tyvärr inte heller ge sitt perspektiv på vad som förändrats sedan skandalen.

Marie Nilsson, förbundsordförande för Metall, tar dock tydligt ställning och kastar ljus över frågan i nutid, liksom Lennart Pettersson, ombudsman på IF Metall, också gör.

I oktober var det premiär för TTELA Dokumentär med en podd i tre delar om mordet, som skakade Vänersborg förra sommaren. Lyssna på ttela.se och där poddar finns!

ANNONS

Vår satsning möjliggör för ännu fler att ta del av vår lokala kvalitetsjournalistik – på ett nytt sätt via ljud. Efter årsskiftet återkommer vi med en ny granskning.

Vi fortsätter att göra skillnad här!

Cecilia Frisk

Publisher och ansvarig utgivare

ANNONS