Prisade Uddevallaparet tipsar om vårens inredningstrender

Gamla skåpluckor och gungor blir hyllor, en mjölkhink blir en lampa och en smörmakare förvandlas till en ljusstake. I Åsas och Roberts inredningsbutik får gamla grejer nytt liv genom återbruk.
– Vi vill sticka ut, vi gillar att synas, säger Åsa Friberg.

ANNONS
|

Vi öppnar de höga svarta grindarna till innergården och kliver in. Direkt möts vi av spännande inredningsdetaljer i gränden som leder fram till butiken. Till vänster på den röda tegelväggen hänger gamla kopparskyltar från lokala företag i Uddevalla – men de är inte till salu – inte heller den rostiga Saabfronten. Till höger står en stor zebra(!) bredvid en motorcykel.

– Vi har inget skyltfönster så vi visar upp sakerna på det här sättet i stället, säger butiksägarna Åsa Friberg och Robert Liljenström när de välkomnar oss.

Det vita huset på Kålgårdsbergsgatan är från 1806 och i Uddevallas postkontor (1815–1858) bor Uddevallaparet Åsa, 55 år, och Robert, 53 år. Hit flyttade de sitt bohag och företaget R.Å. Design, som de har haft i fyra år.

ANNONS

– Gården var i ett bedrövligt skick efter att ha stått tomt i flera år. Det har varit mycket jobb, men vi ångrar inte att vi flyttade hit, säger Åsa.

Hör paret berätta om hur de träffades:

Tung pjäs i klassiskt rött

På innergården, bredvid butiken, står en röd telefonkiosk – en klassisk brittisk modell.

– Telefonkiosken köpte jag på nätet. Den är i gjutjärn och kommer från en förort i London, men det blev en dyr och tung historia, säger Åsa.

Hon berättar att den väger 850 kilo och när den levererades ställdes den ute på trottoaren. De fick kalla in alla starka vänner att hjälpa till att skjuva in den på gården och även ta hjälp av en lyftkran.

– Fantastisk dyr historia, inte billig att köpa in och en lyftkran på det. Men den är häftig och jag vet inte hur många foton som har tagits på den. Det är även en discokula inuti som blinkar ifall någon vill dansa lite, säger Åsa och skrattar.

Innergården har fått ett ordentligt lyft. Paret har lagt ner ett stort arbete för att få bort blandningen av grus, mossa, gräs och murgröna, som sedan fyllts upp med ett ton nytt grus. På sommaren har de kafé när vädret tillåter och i orangeriet längre in på gården har de försäljning av utomhusgrejer och växter.

ANNONS

– Nu saknas det bara lite vårblommor och vårsaker, men det är på gång! säger hon.

Boho-stil med återbruk och naturmaterial

Byggnaden som tidigare inhyst utedass, garage, vedförvaring och snickarbod har gjorts om till en butik. Från taket i butiken hänger det lampor i industriell design och mot väggen står det stolar i samma industristil. På ett bord står en gammal koffert från ett tåg i Indien. Återbruk i form av en kökslucka, spegeldörr, trägunga som alla fått läderband fungerar i dag som hyllor, och sitter på väggen.

– Vi har hittat väldigt bra danska återförsäljare, även två svenska som kör mycket återbruk.

Hon hyllar danskarna och menar att de ligger före sin tid.

– Det som kommer mycket i vår och sommar är jute, bambu och mycket naturmaterial, säger Robert och Åsa fyller i:

– Det ska vara gamla återbrukade urnor, strån, naturträ – en Boho-stil. Vi är egentligen inte så mycket för trender utan köper in det vi tycker om. Efter fyra år har vi lärt känna kunderna vad de tycker om och inte tycker om.

En del vårnyheter har dykt upp bland produkterna och en och annan påskdetalj syns runt om på borden och bland hyllorna. De väntar på en leverans med mosaikbord och fler rostiga prylar, som även i år är en trend.

ANNONS

– Och de som inte gillar rost vill ha zink.

Tackat nej till ”Vem bor här”

Åsa och Robert har varit ett par i tio år och kallar sig själva som ”Helan och Halvan”. De har samma intressen, är kreativa och brinner för återbruk.

– Kommer jag på någon idé så löser Robert det eftersom jag inte kan löda eller svetsa. Vi kompletterar varandra.

– Vi älskar att hitta på grejer, säger Robert.

De har ständigt nya projekt på gång. Till huset, som de bor i, har de byggt till en punschveranda och köket håller de på att renovera. Det ska bland annat bli ett skafferi att gå in i och Åsa planerar att inreda det svarta kökstaket med tomma guldramar.

– Utan att skryta har vi ett unikt hem. Vi har blivit tillfrågade tre gånger om vi vill vara med i tv-programmet ”Vem bor här”, men jag har tackat nej varje gång för vi håller alltid på med något projekt och det har aldrig varit läge. Kanske när köket är klart, säger Åsa.

Prisad som Årets företag

Båda tycker om den råa industriella och rustika inredningsstilen som är mörk och murrig.

– Därav R.Å. Design. Han heter Robert och jag Åsa, det är lite fyndigt. Det tog några månader att komma på det, säger hon med ett skratt.

ANNONS

– Målet är att fler ska upptäcka att det är fantastiskt med återbruk för det är unikt. Det finns inte en upplaga av det. Vi tycker det är coolt och vi gillar inte kataloghem, säger Åsa.

Nyligen blev butiksägarna i hård konkurrens utsedda till Årets företag när Uddevalla näringslivsgala arrangerades under festliga former på Carlia.

– Fantastiskt roligt att vi blev det och vi blev jätteöverraskade. Känner stor ära och stolthet, säger Åsa.

– Bara att vi blev nominerade var en vinst i sig, säger Robert.

Enligt motiveringen nämns att det lilla företaget med en anställd, Åsa, och Robert, som jobbar heltid som gruppledare på ett bussföretag, har med sin passion och hängivenhet satt orten på kartan.

– Vi vill inte släppa våran nisch, bara för att det inte passar alla. Vi vill sticka ut och vara unika och vi har kunder från hela Sverige. Vi inspirerar folk också. Här bjuder vi på all inspiration och vill någon ta efter så är vi bara glada för det. Sen tycker vi om att kunderna handlar av oss, men är man kreativ kan man göra det själv, säger Åsa.

Hemligt projekt

Sedan maj förra året driver de även en webbshop, därför tar företaget upp mycket av deras tid. Men på söndagar när de har en ledig dag brukar de åka på loppisar och umgås med barnen.

ANNONS

– Vi har planer på att utveckla vår verksamhet, men det håller vi lite hemligt än så länge. Det är ett ganska stort projekt. Vi har en fantastisk innergård som man kan göra mycket med, men det är mycket som ska falla på plats, säger Åsa.

Inredningstips av Åsa och Robert

Tre stiltips:

• Köp det du tycker om.

• Ett personligt hem är alltid välkomnade.

• Less is boring.

Trender som kommer i vår:

• Boho-stil.

• Naturmaterial.

• Återbruk.

LÄS MER:Mickaela har skapat sin lantlivsdröm – stormtrivs vid Vänern

LÄS MER:Första rean för bokslukaren som blev ny butikschef

LÄS MER:Tina Fredriksson driver en av Sveriges äldsta ostbutiker

ANNONS