Fängelse. Åtta års fängelse blev straffet för den man som försökte köra på en man och kvinna vid Uddevalla sjukhus i augusti.
Fängelse. Åtta års fängelse blev straffet för den man som försökte köra på en man och kvinna vid Uddevalla sjukhus i augusti.

Åtta års fängelse för mordförsök

Åtta års fängelse för försök till mord blir straffet för påkörningen vid Uddevalla sjukhus.

ANNONS
|

Åtta års fängelse för försök till mord blir straffet för den man i 40-årsåldern som körde på en man och en kvinna utanför Uddevalla sjukhus, det skriver Bohusläningen. Det var den 29 augusti som ett par blev jagade av mannen utanför sjukhuset i Uddevalla. Paret flydde in i en gränd där mannen blev påkörd. Kort därefter greps en man i 40-årsåldern i en lägenhet inte långt från brottsplatsen.– Skräcken övergick till dödsskräck, sade kvinnan när hon berättade om händelsen i rätten.Den 40-årige mannen kände inte paret sedan tidigare. Paret berättade vid rättegången dessutom att det varit och handlat och var på väg hem vid sjukhuset när mannen kom med bilen och försökte köra på dem. Båda två säger också att de mått psykiskt illa efter händelsen.I domen skriver tingsrätten att det inte råder något rimligt tvivel om att det är den 40äårige mannen som var föraren av bilen vid den aktuella tidpunkten.I domen skriver tingsrätten vidare att det är uppenbart för alla att en bil som används på detta sätt är ett livsfarligt vapen och att en människa som blir påkörd av en bil löper stor risk att ådra sig svåra skador och också avlida till följd av en påkörning. Därför skriver rätten att mannen var uppenbart likgiltig för riskerna och följderna av sitt handlade och därför ska dömas.Tingsrätten beslutade vid rättegången i slutet av november att den misstänkte mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet av den har nu alltså kommit och den visar att mannen är tillräckligt frisk för att dömas till fängelse.Mannen döms för övrigt på 13 punkter i åtalet. Bland annat för ett rån kopplat till påkörningen vid sjukhuset när han ska ha stulit den påkörde mannens ryggsäck med en mobiltelefon innan han försvann från platsen. Den telefonen hittades sedan hemma hos mannen när han greps.Bland brotten han döms för finns bland annat för stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman och brott mot knivlagen.Mannen ska också betala skadestånd till den påkörde mannen med 182 979 kronor och till kvinnan med 123 089 kronor.

ANNONS

ANNONS