Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västtrafik säger att beteendet kan leda till uppsägning.  Bild: Elisabeth Alvenby
Västtrafik säger att beteendet kan leda till uppsägning. Bild: Elisabeth Alvenby

Över 1 000 anmälningar till Västtrafik gällande distraherade chaufförer

Förra året inkom över 1 000 anmälningar till Västtrafik gällande chaufförer som använt mobiltelefonen i trafiken, detta skriver SVT Väst.
– Vi jobbar kontinuerligt med våra partners för att vi ska försöka sänka den nivån, säger Jarl Samuelsson, affärsenhetschef på Västtrafik.

Antalet anmälningar som kom in till landets regioner och länstrafikbolag gällande busschaufförer som använt mobilen i trafiken översteg 3 000 stycken förra året.

Av dessa fick Västtrafik sammanlagt 1 005, detta rapporterar SVT Nyheter Väst. Men trots det höga antalet anmälningar har inte något bussbolag begärts på vite av Västtrafik.

Surfat sociala medier under körning

Orsakerna bakom anledningarna är flera: Busschaufförer har gjort allt från att ha läst tidningen, pratat i telefon och surfat på sociala medier under körning.

Jarl Samuelsson, affärsenhetschef på Västtrafik, säger till kanalen att utvecklingen med ofokuserade förare ligger konstant de senaste åren.

– Vi jobbar kontinuerligt med våra partners för att vi ska försöka sänka den nivån, säger han.

Presschefen på Västtrafik, Mette Ramquist, skriver i ett mejl till SVT att beteendet kan leda till uppsägning.

"Konsekvensen kan bli att föraren varnas och i de allvarligaste fallen kan det resultera i en uppsägning", skriver hon.

Vite ibland inte ens ett alternativ

Av de 21 tillfrågade regionernas länstrafikbolag hade fem stycken någon gång begärt vite för att en busschaufför använt mobiltelefon under körning.

Men Västtrafik var inte en av dessa. En del av uppgav även att de inte ens skrivit möjligheten att begära vite i avtalen med bussföretagen.