11-årige Arvids badchock: Höggs av gädda

Ett dopp i sjön Sävelången slutade oväntat för 11-åriga Arvid Andersson. Plötsligt bet något honom i armen och han kände hur en fiskkropp slog emot honom när den simmade därifrån. Kvar fanns bitmärken av en gädda.

ANNONS
|

På fredagsmorgonen njöt 11-åriga Arvid Andersson av ett sommardopp vid Hyltornas badplats i Floda, Lerums kommun. Men dagen fick sig en vändning när något plötsligt högg till i armen.

– Jag satt och chillade i vattnet när jag kände att något bet tag i min arm. Och det började blöda massor, säger Arvid Andersson och fortsätter:

– Då fick jag värsta paniken. Men jag förstod ganska snabbt vad som hade hänt.

När Arvid kom upp ur vattnet hade han stora tandmärken längs med armen som vittnade om att han hade blivit biten av en stor fisk.

– Det gjorde inte så ont som man skulle tänka sig, men det kändes ändå, säger Arvid.

ANNONS

Han misstänker nu att det var en gädda som låg under bryggan. Efter händelsen gick han hem och blev omplåstrad innan hans pappa Stefan Andersson tog honom till vårdcentralen.

Inte rädd i efterhand

– Jag tyckte först att det lät som en skröna, men när vi tvättat bort blodet såg man ju väldigt tydligt att det måste ha varit en stor fisk. Det var flera centimeter mellan tandraderna, säger Stefan Andersson.

– Jag var lite rädd att bakteriefloran skulle vara konstig hos fiskar, men de sa att det är ännu värre med katter och hundar. Men Arvid fick ändå en kur antibiotika och kortison, för säkerhets skull.

Arvid säger att han inte drabbats av varken vatten- eller fiskskräck på grund av händelsen.

– Jag blev chockad. Men jag gick tillbaka och badade samma dag, även om jag kanske var lite försiktigare än vad jag var innan.

Och att ge upp bad för sommaren kommer inte på fråga.

– Bad är min livsstil. Jag kan inte leva utan att bada. Jag har badat ända sedan i mars.

Inga andra larm om arga gäddor

Lerums kommun har inte fått in några larm om badare som blivit bitna tidigare.

– Jag har inte hört talas om liknande händelser tidigare. Men det är klart att det är obehagligt att bada och bli biten av en fisk, säger Åsa Thulin, kommunikationschef på Lerums kommun.

ANNONS

Allan Endro, på Lerums sportfiske och fiskevårdsförening (LSFF), är övertygad om att det var en gädda som bitit Arvid.

– Den enda som kan bita i ett ben eller arm är en gädda, det finns ingen annan fisk det kan vara. Just huggreflexerna utgör gäddans beteende, och den är blixtsnabb.

Han menar att det är ovanligt att människor eller barn blir bitna av gäddor, men att det kan hända om gäddan känner sig extra hungrig och ligger på lur i vassen.

– De tar ju änder och sorkar och allt som de känner för. De kan äta sin egen art också. Allt beror på omständigheterna, säger han och fortsätter:

– Det är en rovfisk och kan bli farlig om man inte behandlar den rätt.

ANNONS