Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

12 nya coronafall i Göteborgsområdet

På söndagen meddelade Västra Götalandsregionen att det är tolv nya bekräftade fall av coronaviruset i Göteborgsområdet.
– Att vi upptäcker fler fall är väntat, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Under söndagen kom Västra Götalands med informationen om att ytterligare tolv personer i Göteborgsområdet bekräftats smittade av coronaviruset.

I ett pressmeddelande står det att de drabbade nyligen besökt norra Italien eller Iran. Det är också fall där de har varit i kontakt med personer som varit i dessa länder och därmed upptäckts genom smittspårning.

Totalt är det nu 26 personer som bekräftats positiva för covid-19 i regionen.

– Samtliga fall i Västra Götaland har smittats utomlands eller varit i kontakt med personer som smittats utomlands. Att vi upptäcker fler fall är väntat, då många personer som varit i drabbade områden har kommit hem från resor, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

">
Sektionsledaren Helena Gisslén i Östra sjukhusets infektionsmottagningens provisoriska tält för provtagningar för coronaviruset. Bild: Mia Höglund
Sektionsledaren Helena Gisslén i Östra sjukhusets infektionsmottagningens provisoriska tält för provtagningar för coronaviruset. Bild: Mia Höglund

LÄS MER: Se coronavirusets utbredning över världen

Kontaktspårning pågår

Kring dessa nya fall har man nu inlett kontaktspårning av närkontakter och andra personer.

– Målsättningen med vårt arbete är att förhindra att smittan sprids i samhället. Vi fortsätter med vårt intensiva arbeta att identifiera, provta och omhänderta smittade och vi vidtar de nödvändiga smittskyddsåtgärder som krävs i sammanhanget, säger Eva Lindhusen Lindhé i pressmeddelandet.

LÄS MER: Agnes Wold: "Kan inte förstå dem som varit kritiska mot Folkhälsomyndigheten"

LÄS MER: Så skyddar du dig mot coronaviruset

Fler fall i landet

Totalt har 115 personer smittats i Stockholm, den mest drabbade regionen i landet, sedan ytterligare 14 fall bekräftades på söndagen.

Under söndagen bekräftas ytterligare sju fall av coronasmitta i Region Värmland. Alla de nya fallen har hittats i smittspårningen och har koppling till tidigare konstaterade fall. Ännu har ingen av de hittills totalt 20 smittade personerna i regionen behövt läggas in på sjukhus.

Under det senaste dygnet har också ytterligare fem fall av coronasmitta bekräftats i region Skåne. Därmed har området totalt 22 fall av smitta.

LÄS MER: Experten: Alla kan smittas

Samtliga nya fall i Skåne kommer ur miljöer där det redan finns kända fall och ingen är allvarligt sjuk.

Dessutom har ytterligare en person i Region Uppsala smittats, vid resa till norra Italien. Personen behöver inte sjukhusvård, utan är isolerad i sitt hem. Totalt har regionen sex smittade.

Det finns även åtta smittade i Region Jönköping och två i Region Gävleborg. Båda regionerna uppgav för TT på söndagen att inga nya bekräftade fall finns.

Enligt P4 Jönköping har en skolbusschaufför i Gislaved insjuknat tidigare. Fem elever, som inte utvecklat symptom men som körts i bussen, har som säkerhetsåtgärd satts i karantän och hålls hemma från skolan, enligt kommunen.

Fakta: Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-ncov. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett antal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO