Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

– Det finns faktiskt en hel del jobb, men jobben kräver en viss kompetens. Läser du inte vidare i dag efter högstadiet är risken väldigt stor att du hamnar i långvarig arbetslöshet, säger Dan Gabrielsson på LO.

18 500 unga utan sysselsättning

Inget jobb, inga studier - ingenting. 18 500 unga i Västra Götaland saknar helt sysselsättning om dagarna.

Det är en färsk LO-rapport som med hänvisning till SCB-statistik pekar på att en stor grupp unga i åldern 16-25 år vare sig arbetar eller utbildar sig. Det handlar om totalt 18500 personer i Västra Götaland, eller 9,2 procent av åldersgruppen. I hela landet är det 117 000 unga som helt saknar sysselsättning. Rapporten visar även att närmare hälften av unga mellan 20-25 som varken studerar eller arbetar saknar gymnasieutbildning.

Sammantaget är läget en katastrof enligt LO.

– Att ha ett arbete är grunden för den självständighet som vi alla vill ha i våra liv, det handlar om rätten att få bli vuxen på riktigt, säger Dan Gabrielsson, ordförande LO-distriktet i Västsverige.

Om samhället misslyckas med att växla in nya generationer i arbetslivet äventyras ungas hälsa och framtidsutsikter, menar han.

– Nu vilar ett stort ansvar på den nya regeringen. Garantin för att ingen ungdom ska gå utan arbete, utbildning eller praktik längre än 90 dagar får inte stanna vid ett snyggt förpackat vallöfte.

Just "90-dagarsgarantin" är en nyckel enligt LO.

– Nu tar det tre månader innan unga får någon hjälp av arbetsförmedlingen. Under den tiden hinner man gå ner sig och tappa hoppet litegrann. Många unga som inte får jobb vänder på dygnet och sitter hemma och spelar tv-spel. Det blir en ond cirkel.

Men vad beror det på att den här gruppen unga vare sig studerar eller arbetar - är ungdomarna lata eller handlar det om en stor brist på jobb?

– Jag tror inte det beror på lathet, utan det handlar om strukturella orsaker. Man försöker hitta jobb men har kanske inte rätt kompetens och sedan sjunker självförtroendet. Utrikesfödda är också överrepresenterade i den här gruppen och det är ganska logiskt om man tänker på det.

En annan faktor enligt Dan Gabrielsson är graden av utbildning.

– Det finns faktiskt en hel del jobb, men jobben kräver en viss kompetens. Läser du inte vidare i dag efter högstadiet är risken väldigt stor att du hamnar i långvarig arbetslöshet.