Norra Älvsborgs Länssjukhus.
Norra Älvsborgs Länssjukhus. Bild: Stefan Bennhage

20 vårdanställda hemma efter spridning på avdelning

Ett 20-tal anställda är hemma efter att covid-19 har spridits på en avdelning på NÄL. Ännu fler har testats då NU-sjukvården försöker lokalisera källan till smittan.

ANNONS

I förra veckan kunde TTELA berätta att personal inne på en kirurgiavdelning på NÄL blivit smittade av covid-19. Något som också bekräftades av NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson som då inte kunde bekräfta antalet, men det kan han nu.

– Det är ett 20-tal medarbetare som är hemma, säger Niklas Claesson.

Har de testats positivt för covid-19?

– Jag kan inte säga att alla har testats positivt men de är hemma och har symtom.

Ingen av de smittade ska ha blivit svårt sjuka och alla är hemma. För tillfället råder det intagningsstopp på avdelningen vilket innebär att patienter som skulle vårdats på avdelningen nu vårdas på en annan avdelning.

ANNONS

LÄS MER:Patienter och personal smittade av covid-19

Att flera medarbetare är hemma innebär inte direkt att det blir ett ökat tryck på avdelningen menar Niklas Claesson då avdelningen haft intagningsstopp.

– Det har varit intagningsstopp så de har väldigt få patienter kvar. Patienter som är i behov av kirurgisk vård får den vård de behöver på andra avdelningar. Vi har fortfarande många platser på sjukhuset.

Flyttats från avdelning

NU-sjukvården har tidigare omorganiserat för att vara så förberedda som möjligt på att ta emot ett ökat antal coronasmittade patienter. Därför har planerad vård som kunnat vänta ställts in, avdelningar har gjorts om och personal har förflyttats mellan avdelningar. På den drabbade avdelningen var det flera läkare som annars arbetar på en annan vårdavdelning.

LÄS MER:Så omorganiserar NU-sjukvården när avdelningar stängs

Nu försöker NU-sjukvården lokalisera källan genom en smittspårning inne på sjukhuset.

– Jag vet inte om smittspårningen har kommit så långt att man kunnat identifiera en källa. Det kan ha varit patienter som tagit med det in eller medarbetare som tagit in det, säger Niklas Claesson.

Fler smittade

Antalet patienter som vårdas för covid-19 inom NU-sjukvården fortsätter att öka. Under tisdagen meddelade NU-sjukvården att det nu är 39 personer som får vård varav nio på intensivvårdsavdelningen.

– Det fortsätter att öka litegrann men det är en förväntad ökning, säger Niklas Claesson.

ANNONS

I Västra Götaland är det nu 54 personer som har avlidit i covid-19 enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt i hela landet är det 1033 personer.

Den 14 april kl. 11:00 hade Västra Götalandsregionen 209 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 68 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården:

39 personer varav 9 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

95 personer varav 37 på IVA

Sjukhusen i Väster:

22 personer varav 5 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

17 personer varav 7 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

36 personer varav 10 på IVA

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS