5000 antagna till Högskolan Väst – ovanlig kurs i topp

Antagningsbeskeden till högskolor och universitet har kommit. Högskolan Väst välkomnar 5000 studerande till höst. Ett av de populäraste studievalen är ett av deras nyare kurstillskott, var man kan lära sig om kryptovalutan Bitcoin.
– Teknologin kan tillämpas på många sätt, säger prorektor Jan Theliander.

ANNONS
|

Den 12 juli kom de första antagningsbeskeden till de som sökt utbildning på högskolor och universitet runt om i Sverige. Totalt blev drygt 294 000 personer beskedet att de blivit antagna – en minskning på ungefär 4,7 procent jämfört med hösten 2021. Högskolan Väst går emot trenden och antog i år omkring 5000 personer välkomnas som studenter hösten 2022, vilket innebär en ökning på 14,7 procent.

Prorektor Jan Theliander menar att Högskolans stora utbud på fristående kurser är nyckeln till det höga söktrycket.

–Vi satsar på det eftersom vi ser ett behov av livslångt lärande. Många studerande har utbildat sig tidigare men vill utveckla sig genom att läsa en kurs eller två.

ANNONS

De populäraste fristående kurserna är Arbetsledning, med 375 antagna, Arbetsrätt, där 160 personer antagits, och den något ovanliga kursen Bitcoin och blockchain-teknik, tillämpningar och visioner, dit 325 personer antagits.

Bitcointeknologin intresserar

Jan Theliander tror att det finns flera anledningar till kursens popularitet.

– Det har väckts ett allmänt intresse för Bitcoin. Sedan tror jag att populariteten delvis beror på att teknologin kan tillämpas på många sätt: det inte bara valuta. Det en satsning på digital kompetens att lära sig.

Bitcoin är en digital valuta vars syfte är att möjliggöra direkta betalningar mellan internetanvändare utan en tredje part, som till exempel betaltjänsten Swish. Bitcoin fungerar med så kallas blockkedjeteknik, som lagrar information om när valutan byter ägare. Det gör det lätt att verifiera när en betalning har skett. Tekniken kan också användas för att registrera till exempel värdepapper och obligationer.

Enligt kursplanen ska man efter studierna ha förmågan att ”använda en kryptovaluta såsom Bitcoin för att utföra transaktioner på ett säkert sätt”, samt kunna använda olika blockkedjebaserade funktioner och tekniker.

Distans ett bra alternativ för många

De fristående kursernas popularitet kan också enligt Jan Theliander till viss del härledas till att en stor del av dem ges på distans, bland annat Bitcoin-kursen.

– Vi har utvecklat distansutbildningen under många år, och pandemin gav det en extra knuff framåt.

ANNONS

Han säger att en stor del av de studerande inte skulle kunna gå kurserna om studierna var på plats.

– Om man arbetar är det ypperligt att kunna göra det på distans. Många är upptagna och har inte möjlighet att bege sig till campus, studenterna finns i hela landet.

Programmen med högst söktryck

Socionomprogrammet med socialpedagogisk profil: 1258 sökande

Sjuksköterskeprogrammet: 1222 sökande

Mäklarekonomprogrammet, fastighet och finans: 1000 sökande

Webmaster: 883 sökande

Magisterprogram i ledarskap - leda, styra och organisera: 718 sökande

Källa: Universitets- och Högskolerådet

Samma program

Vilka program som är mest eftertraktade är i stort sett samma som föregående år: de välfärdsinriktade.

– Socionomprogrammet och sjuksköterskeprogrammet är bland de riktigt eftersökta, säger Jan Theliander.

Till socionomprogrammet sökte allra flest, 1258 personer. Totalt antogs 62 personer.

Att högskolan antagit fler än förra året innebär inte att det är helt fullt. Vissa platser går fortfarande att söka. Bland annat finns plats på industriell ekonomi-programmet, digitala medier, och förskolelärarprogrammet.

LÄS MER:Kvinna stängs av efter högskolefusk

LÄS MER:Måste man flytta för att utbilda sig?

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS