I 62 timmar blockerade Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior farleden till Preemraffs oljehamn. På söndagen avslutades blockaden – men sex aktivister tog sig in på skyddsområde och greps.
I 62 timmar blockerade Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior farleden till Preemraffs oljehamn. På söndagen avslutades blockaden – men sex aktivister tog sig in på skyddsområde och greps. Bild: Isabella Persson

Aktivister frisläppta efter förhör – riskerar fängelse

Aktivister från miljöorganisationen Greenpeace klättrade på söndagen upp i en kran i Preemraffs råoljehamn. Sex personer anhölls under söndagskvällen, men släpptes på fri fot under måndagen. Nu riskerar de fängelse.

ANNONS
|

Efter 62 timmar avslutade Greenpeace sin blockad av Preemraffs råoljehamn i Lysekil och den norska råoljetanker som legat för ankar i Skagerrak kunde gå in i hamnen. Samtidigt tog sig sex aktivister från organisationen in på Preemraff och tre av dem klättrade upp i avlastningskranar i hamnen och hindrade fartyget från att lasta av.

Eftersom Preemraff är ett skyddsobjekt kallades polisens insatsstyrka till platsen och aktivisterna kunde gripas. Senare under kvällen anhölls de, misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

– Det som vi framför allt ska göra nu är att hålla förhör med dem ihop med deras försvarare. Det är det som prioriteras under dagen, säger åklagare Malin Melin.

ANNONS

Under måndagen hölls förhör med aktivisterna, men åklagare beslutade vid 15-tiden att försätta samtliga på fri fot.

– Jag har precis tagit beslut om att försätta samtliga på fri fot. Brottsmisstankarna finns kvar, men det finns inga skäl för något fortsatt frihetsberövande, säger Malin Melin.

Riskerar två års fängelse

2018 skärptes straffet för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Då delades brottet upp i två svårighetsgrader. De sex aktivisterna är misstänka för brott av normalgraden och riskerar därför två års fängelse.

– Den här utredningen är nästan klar. Vi ska kontrollera lite saker som vi tagit i beslag, annars är det inte mycket som återstår.

Hur ställer sig de misstänkta till anklagelserna?

– De har inte velat lämna några kommentarer i förhör.

Greenpeace hade på måndagsmorgonen inte varit i kontakt med aktivisterna sedan de greps under söndagen.

– Vi har fått information från polisen, men vi har inte hört något nytt under morgonen. Vi förväntar oss att de kommer att släppas idag, säger Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig på Greenpeace.

Blockaden avslutades på söndagen

Greenpeaces blockad av oljehamnen inleddes på torsdagen. Då la sig miljöorganisationens flaggskepp Rainbow Warrior och stoppade ett oljefartyg från att ta sig in till hamnen. Den aktionen är nu avslutad och Rainbow Warrior kommer inom kort att lämna Lysekil för att ta sig till Tyskland.

ANNONS

På onsdag väntas Lysekils kommunfullmäktige säga ja till utbyggnaden och polisen har rustat för en turbulent vecka.

– Som princip berättar vi inte allt vi planerar, men det finns inga planer just nu på att komma tillbaka i närtid. Vi hoppas i och för sig att Stefan Löfven tar sitt ansvar och stoppar utbyggnaden av Preemraff, eller att det händer redan på onsdag. Annars kanske vi får tillfälle att komma tillbaka till Lysekil, säger Ludvig Tillman.

Tillman menar att det kommer ske protester även inför onsdagens kommunfullmäktigesammanträde, men han är osäker på i vilken utsträckning Greenpeace kommer att delta. Han vill inte uppge hur många från organisationen som är på plats i Lysekil.

ANNONS