Akut personalbrist öppnar för dyra hyrläkare

Den akuta läkarbristen på BUP gör att NU-sjukvården anställer hyrläkare via bemanningsbolag. – En hyrläkare kostar bortåt 60 000 kronor i veckan, säger Lars Ahngnell, som är verksamhetschef på BUP.

ANNONS
|

Lars Ahngnell anser att läkarbristen på NU-sjukvårdens barn- och ungdomspsykiatriska klinik är allvarlig. Och att den utsatta situationen innefattar mottagningar i hela Fyrbodalregionen. Just nu finns det tre överläkare på BUP. Men enligt Lars Ahngnell borde det ha varit åtta.

– Ja, när vi har så här få läkare så måste de fördelas över hela regionen och då har vi ett stabsläge. Strömstad skiljer sig inte så mycket från övriga orter i regionen, säger han.

För att fylla upp de tomma platserna kommer NU-sjukvården anställa hyrläkare.

– Vi har fått tillåtelse att ta in hyrläkare, så vi har en läkarresurs som vi försöker få igång. Vi har inte slut på läkare, utan vi har för få läkare. Vi har ju fått in hyrläkarresurs och ser att situationen kommer att bli bättre. Redan om några veckor får vi in betydligt mer läkarresurser än vad vi har just nu.

ANNONS

Vad innebär hyrläkare?

– Man hyr in läkare från bemanningsföretag – och det är ju vårt problem. Läkarna i landet väljer att bli hyrläkare i stället. Det är en ond cirkel, som vi har på många ställen i Sverige.

Hur många hyrläkare är aktuella?

– Vi kommer att ta in två hyrläkare.

Vad kostar det att ta in en hyrläkare?

– En hyrläkare kostar bortåt 60 000 kronor i veckan.

Lars Ahngnell spår en fortsatt svårjobbad höst, men är ändå optimistisk inför framtiden.

– I ett långt perspektiv är jag hoppfull, ur ett kort perspektiv är jag bekymrad. Vi har en tuff höst, men vi får ytterligare två läkare som kommer in från januari. Vi har också en bra grupp med yngre ST-läkare, som är på väg att bli specialister. Ur det långa perspektivet är jag ganska hoppfull jämfört med många andra ställen i regionen. Vi har varit duktiga med att rekrytera folk som vill bli specialister.

I Bohuslän finns BUP-mottagningar i Uddevalla, Lysekil och Strömstad. I Älvsborgsregionen finns mottagningar i Bäckefors, Vänersborg och Trollhättan.

– Läget är mer allvarligt nu än det varit någon gång under de senaste åren. Vi jobbar dagligen med att effektivisera arbetet och försöka få tiden att räcka till för de läkare vi har. Samtidigt måste vi värna om arbetsklimatet för dem som jobbar här, säger han.

ANNONS
Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS