Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alla missade chefens lyxlön

West Swedens vd Kjell Pettersson har haft en extra månadslön under alla de 16 år då han basat för organisationen. Inga politiker i kommunerna han arbetat för tycks ha känt till bonusen. – Det förvånar mig storligen, säger Gunnar Lidell (M), ordförande för kommunstyrelsen i Vänersborg.

P4 Göteborg fortsatte i går sin granskning av West Sweden, en organisation som finansieras av 69 västsvenska kommuners invånare, med sex kronor per invånare och år. Det visar sig att vd Kjell Pettersson haft en extra 13:e månadslön (130 000 kronor) varje år under de 16 år då han representerat Västsverige i Bryssel.

Han har dock fått mer än en månadslön på 130 000 kronor. Kjell Pettersson har också fått villahyran på 30 000 i månaden betald, skattefria traktamenten, en extra semesterersättning på 10 000 kronor i månaden, en månatlig inbetalning till en privat pensionsförsäkring med 60 000 kronor, fri bilhyra samt gratis luncher och representation.

Dåligt minne

Enligt P4 Göteborg har hans lön inklusive förmåner kostat skattebetalarna en kvarts miljon kronor i månaden, under 16 års tid.

Förra kommunalrådet i Göteborg, Göran Johansson, som länge var ordförande för West Sweden och den som skrivit på Kjell Petterssons anställningsavtal en gång i tiden, säger till P4 Göteborg att han inte minns något om en 13:e månadslön.

Det förvånar Paul Åkerlund (S), ordförande för kommunstyrelsen i Trollhättans kommun.

– Hela historien är lite märklig. Det som normalt sett gäller är att två parter upprättar ett avtal och sen håller man sig till det. Här påstås det att styrelsen inte har känt till vad som hänt. Om lönen har betalats ut trots att den inte är avtalad, har det begåtts en ren felaktighet, säger han.

Vad tycker du rent principiellt om att en tjänsteman i ett offentligt bolag har 13 månadslöner?

– Min princip är den att ett upprättat avtal gäller, säger Paul Åkerlund.

Statsministernivå

Kjell Pettersson säger själv till P4 Göteborg "... hela Europa har en trettonde månadslön, så det är inget konstigt med det". Ordföranden i Vänersborgs kommunstyrelse, Gunnar Lidell, säger att han har varit nöjd med den hjälp som kommunen fått av West Sweden. Samtidigt är han kritisk.

– Jag tycker att det låter som en väldigt spännande tolkning av lagen, diplomatiskt uttryckt. Lönen är i nivå med statsministern, även utan den 13:e månadslönen, säger han.

Dyr verksamhet

Han ger också styrelsen och företagets revisorer en känga.

– Jag kan inte begripa hur det här kan ha gått obemärkt förbi dem. Det borde ha upptäckts, säger Gunnar Lidell.

I somras började regionrådet Gert-Inge Andersson (S) i styrelsen för West Sweden. Han säger att verksamheten har blivit för dyr.

– Vi kände direkt att vi ville titta över organisationen som sådan. Den har funnits i 20 år och mycket har tillkommit sedan dess. Två utredare har lämnat förslag till åtgärder. Ett bolag finns Bryssel med flera anställda och på ett kontor i Göteborg sitter åtta anställda och i januari lägger vi förslag till bantning av hela verksamheten, säger han.