Nu ökar antalet covidpatienter igen på regionens iva-avdelningar.
Nu ökar antalet covidpatienter igen på regionens iva-avdelningar. Bild: Jenny Ingemarsson

Allt fler covidpatienter på iva

Smittan fortsätter att stiga i Västra Götaland. Sedan förra veckan är det en ökning med 54 procent. Nu börjar den ökade smittspridningen de senaste veckorna även märkas i sjukvården där antalet patienter stiger rejält på både iva och inneliggande patienter. På en vecka har antalet iva-patienter ökat från två till nio.

ANNONS
|

I förra veckan har antalet personer som testat positvt för covid-19 ökat till 1670 nya fall. Det är en ökning med 54 procent jämfört med veckan innan då antalet nysmittade var 1084. Det är dock inte helt jämförbara siffror då testningen under vecka 46 var begränsad. Under vecka 47 hade Folkhälsomyndigheten återgått till att uppmana alla med symtom att testa sig, oavsett vaccinationsstatus.

– Från att smittspridningen tidigare mest berört yngre åldersgrupper, framförallt unga på mellanstadiet och högstadiet, ser vi nu att smittspridningen finns i bredare lager än så och det är ju ett tecken på samhällsspridning när det rör sig i alla åldersgrupper, säger tf. hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn till GP.

ANNONS
Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Bild: Paul Wennerholm

Enligt honom är det en oroande utveckling, även om den är förväntad.

– Det här sker trots en god vaccinationstäckning, och vi behöver komma längre där, särskilt i åldrarna under 50. Det är ett nationellt mål.

LÄS MER:Coronafallen ökar med 63 procent i Västra Götaland

För en vecka sedan vårdades två patienter på regionens iva-avdelningar. Den 1 december har den siffran ökat till nio, vilket är ett tydligt hack i kurvan. Senast vi hade liknande nivåer var i början på november då åtta covidpatienter vårdades på iva.

Även antalet inneliggande patienter har ökat markant. Förra veckan låg 45 personer på vårdavdelningarna. På onsdagsmorgonen var de 63.

En liknande utveckling kan man se på nationell nivå där det den 24/11 vårdades 21 personer på iva. 1 december hade den siffran ökat till 39.

För sjukhusen kommer det naturligtvis att få konsekvenser om smittspridningen fortsätter att öka genom att annan vård kan behöva ställas in. Till det kommer en brist på operations- och narkossjuksköterskor samt att bemanningen kan påverkas om personalen själv blir sjuk.

– Vi har en plan klar för om antalet patienter ökar mer, och det kan ju komma en situation där vi kommer att behöva våra bästa krafter igen, men vi ställer ju inte in något just nu utan följer utvecklingen, säger Jan Kilhamn.

ANNONS

Han poängterar att vaccination gör nytta:

– Även om det förekommer genombrottsinfektioner där fullvaccinerade insjuknar, så är det i de allra flesta fall milda infektioner som inte kräver sjukhusvård.

LÄS MER:Coronafallen ökar dramatiskt i Västra Götaland

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS