Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Allt fler pendlar över gränsen

Antalet personer från vårt område som pendlar till Norge för att arbeta har ökat kraftigt. Det visar färsk statistik från SCB. – Den del av Norge som ligger närmast fyrstadsområdet är en väldigt expansiv region, säger Christina Christiansson som är analytiker på Västra Götalandsregionen.

I Trollhättan, Vänersborg, Lilla Edet och Mellerud blev norgependlarna 24 procent fler från 2007 till 2008. Trenden är tydlig i alla fyra kommuner, liksom i resten av landet. En av fyra som pendlar till Norge bor i Västra Götaland.

Det beror delvis på att ekonomin i den del av Norge som ligger närmast oss växer väldigt mycket.

– De här siffrorna är från före krisen. Men den norska ekonomin är fortfarande väldigt expansiv. Dessutom har olika satsningar på infrastruktur gjort det lättare för folk att pendla. Pendlingen är inte längre en angelägenhet enbart för de som bor i gränstrakterna, säger Christina Christiansson.

Det är fler män än kvinnor som pendlar. I vårt område är tre av fyra norgependlare män. Enligt Christina Christiansson kan det delvis förklaras med att den mansdominerade byggbranschen sysselsätter många svenskar i Norge.

Men det finns också andra orsaker.

– Vi har en könssegregerad arbetsmarknad i stort. Kvinnor arbetar oftare inom offentlig sektor, medan män oftare arbetar inom den privata. Det gör att männen har större möjlighet att få mer betalt om de väljer att ta ett jobb i Norge, säger hon.

Ett annat skäl till annat männen dominerar så tydligt i statistiken är att kvinnor som arbetar inom hälso- och sjukvårdsyrken oftast inte pendlar regelbundet. I deras fall är det vanligare att åka över till Norge för att jobba i kortare perioder, vilket gör att de inte räknas med i statistiken över pendlare.

De flesta i vårt område som pendlar är mellan 20 och 24 år gamla. Det är också bland dem som den största ökningen har skett. Enligt Christina Christiansson är trenden ett tecken på att arbetsmarknaderna i Norge och Sverige smälter samman allt mer.

– Nästan varje kommun i landet har nu någon som bor i Sverige och pendlar till Norge. Den här statistiken visar dessutom bara de som är folkbokförda i Sverige, men har sin huvudsakliga inkomst från exempelvis ett företag som är registrerat i Norge. Det finns säkert ännu fler som bor i Sverige men arbetar i Norge på olika sätt, säger hon.

Och även om finanskrisen har bromsat världsekonomin i stort, så går den norska ekonomin fortfarande som tåget.

– Gapet mellan Sverige och Norge kommer att öka. Det visar de prognoser som görs över ländernas ekonomier. Det innebär att Norge även i framtiden kommer att efterfråga svensk arbetskraft, säger Christina Christiansson.