Allvarligt för Malöga om Bromma stängs

Brommaflyget har letat sig in i valdebatten. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill stänga flygplatsen, vilket kan bli verklighet vid ett regeringsskifte, menar Moderaterna. En stängning av Bromma skulle också slå hårt mot Malöga, där 95 procent av flygen går till Bromma.

ANNONS
|

Det första morgonflyget som är på inflygning från Bromma går knappt att urskilja i den stålgrå himlen över Malöga. Ombord sitter socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), men snart får vi också veta att det inte bara är en, utan två riksdagspolitiker ombord. Mikael Damberg (S), som kommer till Trollhättan för att besöka Högskolan Väst, sitter på samma flyg.

Att ledande personer inom till exempel politik och näringsliv kan ta ett direktflyg från centrala Stockholm för ett besök i Trollhättan över dagen, betyder mycket för det regionala näringslivet. Det är både Moderaterna och Socialdemokraterna överens om. Men enligt Moderaterna finns det en risk för att Bromma flygplats kan få stänga ner vid ett regeringsskifte. Då Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tagit en tydlig ståndpunkt i frågan.

ANNONS

– Det som gör den här frågan akut är att både MP och V är djupt skeptiska till att ha kvar Bromma. Risken är stor att de kommer att kunna påverka om S vinner valet, förklarar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) som precis har landat och kommit in i ankomsthallen på Malöga.

Frågan har varit på tapeten tidigare. Då har det främst handlat om att flygplatsen medför höga bullernivåer för områden i centrala Stockholm. Andra argument som lyfts för en nedläggning av Bromma är att det skulle ge plats för cirka 50 000 nya bostäder i Stockholms innerstad. Men diskussionerna den här gången har vidgats till att även handla om vilka konsekvenser en nedläggning skulle få för övriga landet.

– Fler har insett hur viktig frågan är för landet, att man till exempel kan ha ett jobb med stockholmskopplingar, men ändå bo på annat håll. Och mycket av inrikestrafiken är beroende av Bromma, säger Kristersson.

Vad gäller miljöaspekterna, så som till exempel utsläpp som flygtrafiken för med sig, ser han inte MP och V:s ståndpunkt som en lösning.

– Det sker en utveckling där hela tiden, lösnigen är inte att lägga ner.

Även två ledande socialdemokrater har utryckt att de är för en nedläggning. Mikael Damberg (S) ger en snabb kommentar gällande sossarnas ståndpunkt i frågan.

ANNONS

– Det finns en diskussion om frågan inom alla partier, så som Centern till exempel. Vår ståndpunkt är att avtalet som gäller fram till 2038 ska gälla tiden ut.

De som är för att stänga Bromma hävdar att det inte skulle vara några problem att flytta flygen till Arlanda istället. Det är möjligt, men inte på de attraktiva tiderna, förklarar Anna Råhnängen som är flygplatschef på Malöga.

– Det finns ingen kapacitet att landa på Arlanda i rusningstid. Om resenärerna skulle kunna landa vilken tid på dygnet som helst, så finns det plats. Men ska man på ett möte över dagen så funkar inte det.

ANNONS