Numer måste personalen ha munskydd hela arbetspasset.
Ambulans, Tanum Strömstad Bild: Marie Carlsson

Ambulanspersonal tvingas bära munskydd efter stort covidutbrott

En tredjedel av ambulanspersonalen i Strömstad har insjuknat i covid-19. Nu skärper arbetsgivaren rutinerna och kräver att personalen använder munskydd hela arbetspasset.
– Vi vill vara extra försiktiga, säger Björn Kalin, verksamhetschef på ambulansverksamheten inom NU-sjukvården.

ANNONS
|

Det var för två veckor sedan som den större coronasmittan bland ambulanspersonalen i Strömstad bröt ut. Totalt har åtta ambulanssjukvårdare insjuknat i covid-19, och just nu är det fortfarande fem som är hemma sjuka. Men det påverkar inte ambulanssjukvårdens verksamhet, enligt Björn Kalin.

– Oavsett om det är covid eller inte så har vi sjukfrånvaro till vardags. Vi är vana vid att parera liknande situationer. Vi vidmakthåller vår flotta och har inte behövt stänga ner någonstans, säger han.

De har genom att förflytta personal från andra stationer inom regionen kunnat bemanna upp med full styrka.

Munskydd hela arbetspasset

Personalen har sedan tidigare använt munskydd vid kontakt med patienter och ute på fältet. Men nu skärper alltså arbetsgivaren rutinerna och kräver att de ska bära munskydd även på stationen och mellan larmen, för att minimera risken för smittspridning.

ANNONS

– Vi är vaksamma och vill vara extra försiktiga och utökar därför med munskydd, förklarar Björn Kalin.

Smittspridningen är generellt större i Strömstad i jämförelse med övriga kommuner i regionen. Det kan enligt Björn Kalin ses som en förklaring till utbrottet inom ambulanssjukvården.

Personalen jobbar ju patientnära – vad tänker du kring att de riskerar att smitta andra?

– Vi använder skyddsutrustning dels för att skydda oss själva, men också för att inte föra smittan vidare. Det är inget som vi har börjat med nu, vi har hållit på med det hela tiden. Det handlar om basala hygienrutiner som vi förhåller oss till dagligen, framhåller Björn Kalin.

ANNONS