Från den 13 mars har det varit besöksförbud på Uddevalla sjukhus och Näl. Förbudet gäller besök till inneliggande patienter och har bland annat inneburit att partners inte får följa med eller besöka BB efter att ett barn fötts.
LÄS MER: Partners portas från BB på grund av coronaviruset
Men undantag kan göras från besöksförbudet på de olika verksamheterna inom NU-sjukvården men då görs en bedömning utifrån patientens tillstånd.
– Är det angeläget att närstående får komma så går det att lösa. Det vi har sagt är att de allmänna besökstiderna, att man bara kommer och knackar på dörren, de gäller inte längre. Man måste ha en överenskommelse med vårdavdelningen innan att det är lämpligt att vi genomför det här besöket, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.
Besök efter bedömning
Inom NU-sjukvården är det flera avdelningar som behandlar patienter med covid-19. På den intensivvårdsavdelning på Näl som vårdar patienten med covid-19 är besök inte möjligt att genomföra. På andra avdelningar, som infektionsavdelningen på Näl och MÄVA på Uddevalla sjukhus, kan besök ibland genomföras efter en bedömning.

– Det vi gör om patienten fortfarande är smittsam är att närstående får tillgång till skyddsutrustning så att man inte riskerar att bli smittad själv. Och det görs även en bedömning om närstående är i en uppenbar riskgrupp.
Inte allmän besökstid
Niklas Claesson är tydlig med att det inte är fritt fram att besöka sina anhöriga utan det är en bedömning som görs från fall till fall.
– Det är ju definitivt inte allmän besökstid på de här vårdavdelningarna men om man kommer fram till att det är lämpligt att ordna ett besök så går det att ordna. Framförallt är det angeläget när man ser att patienten inte har så lång tid kvar.
Undantag för besök kan även göras på andra avdelningar som inte behandlar covid-19 men även där görs bedömningar från fall till fall.
– Det är alltid viktigt att involvera närstående i vården. Inte minst om det är så att det är en familjemedlem som inte har så lång tid kvar. Då är det väldigt viktigt att man, för att sen kunna bearbeta sorg och komma vidare, får den möjligheten i slutet. Det är definitivt angeläget men måste också ställas mot de eventuella risker som finns då. Så jag kan inte säga vad som gäller generellt utan det här är en bedömning som man får göra i varje enskilt fall.

Får skyddsutrustning
Om patienten fortfarande är smittsam får de närstående skyddsutrustning och information om hur man skyddar sig. Möjligheten att träffa sina anhöriga som smittats med covid-19 har inte varit självklar från dag ett. Allteftersom att tillgången på material har blivit bättre så har NU-sjukvården successivt kunnat införa möjligheten.
– Om man ska träffa en patient med covid-19 kan det bli så att man får ett visir och får instruktioner av vårdpersonalen om hur man ska sprita och tvätta sig och om vilka förhållningsregler som man ska följa. Vi försöker lösa det på bästa sätt, det är inte alltid det går men det är angeläget att försöka ordna det om det är lämpligt.
I de fall som ett besök inte är genomförbart har NU-sjukvården tagit hjälp av tekniken för att i den mån som det är möjligt få till ett möte mellan patient och anhörig.
– På vissa vårdavdelningar har vi låne-Ipads så att man kan ha ett digitalt samtal med sina närstående. Men det kräver att patienten är så pass vaken att man kan ha ett samtal på det sättet, säger Niklas Claesson.
Den 22 maj kl. 11:00 fanns det totalt 309 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 76 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.
NU-sjukvården:
55 personer varav 11 på IVA
Sahlgrenska Universitetssjukhuset:
151 personer varav 46 på IVA
Sjukhusen i Väster:
23 personer varav 4 på IVA
Skaraborgs sjukhus:
32 personer varav 12 på IVA
Södra Älvsborgs sjukhus:
46 personer varav 3 på IVA
Källa: VGR Data och analys
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.