Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Anmälningar om vattenskador har vällt in efter regnet

Länsförsäkringar Älvsborg hade under onsdagen fått in cirka 100 anmälningar från hushåll i Trollhättan och Vänersborg om skador på grund av åska och översvämmade källare.
– Har man aldrig råkat ut för en vattenskada tidigare är det svårt att förbereda sig, men det finns några knep att ta till, säger Christer Helgesson, företagsskadechef Länsförsäkringar Älvsborg.

Kajsa Lecander, reporter på TTELA, är en av dem som fått översvämning i källaren. När hon kom hem efter jobbet på tisdagen gläntade hon på källardörren.

– Jag möttes av en liten svallvåg. Det var väl sju centimeter vatten som djupast, säger Kajsa Lecander.

De senaste dygnens åska och skyfall i regionen har ställt till det för många villaägare. Dels har åsknedslag slagit ut modem, kylskåp, robotgräsklippare och andra teknikprylar. Dels har regnvatten tagit sig in i källarvåningar.

– I går eftermiddag hade vi fått in ungefär 40 anmälningar om skador i Trollhättan och 60 i Vänersborg på grund av åska och översvämmade källare, säger Christer Helgesson på torsdagen.

”Tala med ditt försäkringsbolag om du behöver tömma källaren på vatten. Det har avtal med saneringsfirmor. Att anlita Räddningstjänsten kan bli dyrt.”, säger Christer Helgesson, företagsskadechef på Länsförsäkringar Älvsborg. Pressbild: Länsförsäkringar Älvsborg
”Tala med ditt försäkringsbolag om du behöver tömma källaren på vatten. Det har avtal med saneringsfirmor. Att anlita Räddningstjänsten kan bli dyrt.”, säger Christer Helgesson, företagsskadechef på Länsförsäkringar Älvsborg. Pressbild: Länsförsäkringar Älvsborg

Hur stor vattenmängd som kommit in i källarutrymmena varierar och kan vara allt från ett par centimeter till en nivå på tio centimeter över golvet. Fastigheter med garage i anslutning till källaren drabbas hårdare, enligt Christer Helgesson.

– De som har garageinfart med sluttande golv kan få in upp till en halvmeter vatten, säger Christer Helgesson.

Vattensäkra ägodelarna

Det kan vara svårt att förbereda sig inför plötsliga skyfall. De kommer ofta om natten när vi sover, på dagen när vi är på arbetet, eller på semestern när vi är bortresta. Att komma hem och upptäcka att källaren är översvämmad är jobbigt.

— Mest besvikna blir människor över att de ställt saker som betyder mycket för dem på golvet, säger Christer Helgesson.

Det bästa är därför att organisera de ägodelar man har i sin källare på ett sätt som gör att de inte förstörs när översvämningen väl är ett faktum. Han uppmanar folk att vårda saker som är värdefulla för dem, vare sig det är av ekonomiska eller känslomässiga skäl.

– Var rädd om dina saker. Ställ inte din Rembrandttavla på golvet – häng upp den snyggt på väggen. Palla upp lösegendomen på en halvmeters höjd, säger Christer Helgesson.

Kajsa Lecander och hennes sambo fick snabbt ut sin soffa från källaren efter att de hade upptäckt översvämningen. Den är ett arvegods och betyder mycket för dem. I övrigt har de mest skräp i källaren, menar hon. Men att placera saker en bra bit ovanför golvytan är någonting hon ändå önskar att hon hade tänkt på tidigare.

– Vi hade flyttlådor på golvet i källarna. Inte bra. Vi hade inte så mycket av värde, men det blir mycket jobb när man ska ta hand om allt. Blöta bottnar går sönder så allt innehåll ramlar ut på golvet när man lyfter dem, säger Kajsa Lecander.

Mycket går att ersätta

Om saker blir förstörda betalas ersättning ut relativt snabbt av försäkringsbolaget, men det krävs att egendomen dokumenteras.

– Släng inte sakerna. Vi behöver ta del av bilder och dokumentation för att kunna göra en bra värdering av ägodelarna, säger Christer Helgesson.

I det akuta stadiet vid en översvämning blir många av de drabbade husägarna ledsna, berättar han. De tror att huset har blivit förstört och undrar om de kan bo kvar där. Det kan de.

– Det är enkelt att reparera – huset klarar det. Det tar lite tid att avfukta, ibland upp till åtta veckor. Vid större skador där man behöver riva ut golvet och lägga in nytt kan det ta 2-3 månader, men det går att återställa, säger Christer Helgesson.

Kajsa Lecander och hennes sambo tömde källaren på saker, skjutsade ut vattnet och ställde in en vattenavfuktare som står där än.

– Vi har nog stopp i brunnen upptäckte vi under torsdagsmorgonen, men vi ska få hjälp med att rensa den under dagen, säger Kajsa Lecander.