Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Anna började sälja sex som tolvåring: "Ofta på lunchrasterna"

Anna har varit fri från sexhandeln i ett halvår. Fri från ett trauma som började när hon var tolv år gammal.
– Jag förstår inte hur man kan ha en så låg människosyn att man tror sig ha makten att kunna köpa någon, säger hon.

Anna, som vi har valt att kalla henne, är i dag i 20-årsåldern. Hon bor någonstans i TTELA:s område och det är här som hon under stora delar av sitt liv sålt sex. Och precis som för de flesta andra med liknande erfarenheter började hon sälja sex som mycket ung.

LÄS MER: Därför hamnar unga i prostitution

Första gången hon blev utnyttjad av en sexköpare var under sommarlovet mellan sexan och sjuan. Då var Anna tolv år gammal.

– Inkörsporten för min del var att jag blev groomad på nätet och det började med att jag sålde använda trosor som jag skickade med posten.

LÄS MER: Tipsa TTELA:s reporter

Hon berättar att sexhandeln ett sätt för henne att hantera sin psykiska ohälsa och sitt självskadebeteende. Det började med att hon tidigt började ha sex med personer hon egentligen inte ville ha sex med.

“Känna mig lite levande”

– Jag gjorde det för att känna mig bekräftad och för att känna mig lite levande för en stund. Kunde jag ligga så kunde jag lika gärna göra det för pengar. Sen fick man ju betalt i annat än pengar, det var alkohol, cigaretter.

Även ett drogberoende spelade in.

LÄS MER: “Inte ovanligt att unga flickor far illa”

– Jag började också missbruka en del och höll på ganska mycket med amfetamin när jag var 13–14 år. Då fick jag betalt i knark i stället. Det var en väldigt lätt inkörsport, för kroppen den hade man ju redan.

Anna som vi har valt att kalla henne var bara tolv år gammal när hon sålde sex första gången. Ofta kom sexköparna och hämtade henne med bilen. För att skydda Annas integritet har vi valt att arrangera bilden med statister. Bild: Andreas Olsson
Anna som vi har valt att kalla henne var bara tolv år gammal när hon sålde sex första gången. Ofta kom sexköparna och hämtade henne med bilen. För att skydda Annas integritet har vi valt att arrangera bilden med statister. Bild: Andreas Olsson

Pengarna var aldrig det viktiga berättar Anna. Men vissa gånger kunde det vara praktiskt eftersom hon då kunde åka och handla med en kompis.

Läs mer: Sanna säljer sex på nätet

– I det stora hela så handlade det inte om det, det handlade om att känna sig sedd. Det går nog inte riktigt att sätta fingret på det, just därför sålde jag. För varje gång och varje dag så ändrades mitt mående. Jag vet att jag många gånger sa till mig själv "det här ska aldrig hända igen" och "det här som händer mig ska aldrig ske igen", men så blev det ju så igen.

Anna pratar för det mesta lugnt och sakligt, trots att hon berättar om barndomstrauman. I bland spricker rösten, då tar hon en paus. Och sen fortsätter hon att berätta.

LÄS MER: 60 män ville köpa sex av "Jackie"

Hon har precis börjat bearbeta det som hände henne som barn. Därför är minnesbilderna ännu suddiga. Hon berättar att hon inte satte in en annons och beskriver sexköpen som något som bara hände. Eftersom hon var liten fick hon inte åka några längre sträckor utan sålde till män i närområdet. Periodvis hände det ofta berättar hon.

– Det var ofta på lunchrasterna och ibland efter skolan, tidiga mornar skedde också. Jag hade inte direkt en jättebra skolgång. Ofta var det hemma hos dem, ibland ute nånstans men oftast var det nog bilträffar.

LÄS MER: Fem "torskar" gripna på fem år

Fler än ett övergrepp

Många gånger blev Anna också utsatt för flera övergrepp än själva sexköpet. För många av männen räckte det inte med att köpa sex av ett barn.

– Många gånger blev det inte alls som man hade tänkt sig. Även om man hade kommit överens om saker – antingen om vad det var man skulle göra eller om det var tiden när man väl satt där – så hade de ju makten fullständigt och körde ofta över det som var överenskommet, säger Anna med avsmak i rösten.

Hon berättade aldrig för någon vuxen vad hon utsattes för. En kompis visste att hon hade sålt sig några gånger. Hon ville att det skulle vara hennes egen hemlighet.

– I den åldern var jag en väldigt sluten tjej. Jag pratade inte med någon. Jag hade väl inte direkt något band till någon eftersom det inte fanns någon som kände till hur det hela gick till. Det var ju min hemlighet och jag ville att det skulle förbli min hemlighet. Det var mitt sätt att hantera det som inte var helt, berättar hon sammanbitet.

“Det var ju min hemlighet och jag ville att det skulle förbli min hemlighet. Det var mitt sätt att hantera det som inte var helt.“ Bild: Andreas Olsson
“Det var ju min hemlighet och jag ville att det skulle förbli min hemlighet. Det var mitt sätt att hantera det som inte var helt.“ Bild: Andreas Olsson

Blev ifrågasatt

Anna gick ofta till ungdomsmottagningen för att hämta kondomer och dagen efter-piller. En orosanmälan lämnades in till socialtjänsten och hennes mamma kontaktades.

– Egentligen hade jag behövt stöttning men i stället blev jag ifrågasatt och det blev det ännu viktigare att hålla det hemligt. Jag visste redan att det jag gjorde var fel och att det kunde bli konsekvenser.

– Jag var rädd att mamma skulle få reda på det. Det skedde dock aldrig och jag berättade först för min mamma i höstas. Att det har skett överhuvudtaget, hon hade inte en aning.

När åren gått har Anna börjat få perspektiv på det som hände henne som barn. I dag känner hon ett stort förakt mot de som valde att köpa hennes tolvåriga kropp.

– Jag tycker att det är vedervärdigt. Jag förstår inte hur man kan ha en så låg människosyn att man tror sig ha makten att kunna köpa någon. För det finns inget pris på det, säger hon med avsmak i rösten.

***

När Anna var i mitten av tonåren fick hon barn och i samband med det slutade hon också sälja sig. Men den som tror att historien slutar här har fel. I stället ska nya övergrepp göra att hon återigen fastnar i prostitution.

– När jag var 18 var jag med om en våldtäkt och då började jag sälja lite shower över internet. Och då insåg jag till slut att om jag gjorde det så kunde jag lika gärna sälja mig så då började jag igen, konstaterar hon.

LÄS MER: Därför prioriterar polisen andra brott

Höll det hemligt

Men prostitutionen, det fortsatte att vara en hemlighet för alla förutom för henne själv och de som köpte hennes kropp.

– Det var inget jag ville skulle komma fram. För då hade jag blivit ifrågasatt i min föräldrasituation, säger Anna.

Självskadebeteendet fortsatte och Anna berättar att hon med jämna mellanrum föll tillbaka i sexhandeln. Senast i höstas.

– I oktober var jag med om ett övergrepp och då började jag sälja mig aktivt igen men slutade nu i januari.

“I oktober var jag med om ett övergrepp och då började jag sälja mig aktivt igen men slutade nu i januari.“ Bild: Andreas Olsson
“I oktober var jag med om ett övergrepp och då började jag sälja mig aktivt igen men slutade nu i januari.“ Bild: Andreas Olsson

***

Men det var också under sommaren och hösten som vändpunkten kom. Anna hittade till nätverket "Inte din hora", en organisation där personer med prostitutionserfarenhet stödjer varandra. Och det är nu, för första gången i sitt liv, som Anna har börjat berätta om de övergrepp hon har varit utsatt för.

– Det var första gången jag förstod att jag inte var ensam och att det är många många fler, som lever exakt likadant och som har exakt samma erfarenheter. Personer – oavsett ålder, både kvinnor och män – måste förstå att man inte är ensam. Vi är många fler. Det är inte vårt fel. Det är människors synsätt som skadar.

“Är i bearbetningsprocessen”

Under våren har Anna också tagit kontakt med Kvinnocentrum, där hon går i samtal. Och, det är först nu, många år efter de första övergreppen som Anna på allvar har börjat bearbeta det hon har varit med om.

– Jag håller nog på att försöka förstå att det är mig själv, att det inte är någon annan jag pratar om. Jag är i bearbetningsprocessen men har väl inte börjat än, bara det här samtalet, att få berätta överhuvudtaget utan att vara rädd, säger hon samtidigt som rösten spricker.

LÄS MER: Här kan du få hjälp och stöd (öppen för alla)

Att prata om att man säljer sin kropp, det är långt ifrån en självklarhet, menar Anna.

– Det är inget man pratar om, den som skär sig kanske inte sitter och blottar sina armar. Man gör inte det. Det finns en skam och det finns en skuld i det hela.

Du har aldrig övervägt att gå till polisen?

– Det hade jag aldrig vågat, säger Anna, innan hon tar en paus samlar sig, och fortsätter att berätta:

– Hur skulle det ha gått till? Samtyckeslagen gick igenom ganska nyligen. Att sälja sig ses ju inte ens som en våldtäkt. När du köper sex är det inte en våldtäkt enligt lagen. Men det är ju en våldtäkt. Du köper dig rätten över en annan människa.

Det finns många som lever med samma erfarenheter som Anna. Det finns också unga flickor och pojkar som likt Anna säljer sig för att bli sedda eller för att hantera ett självskadebeteende eller för att få tag på droger. Därför får hon frågan om vad hon vill ge för råd till den person som befinner sig i samma situation som hon befann sig i.

“Att sälja sig ses ju inte ens som en våldtäkt. När du köper sex är det inte en våldtäkt enligt lagen. Men det är ju en våldtäkt. Du köper dig rätten över en annan människa.“ Bild: Andreas Olsson
“Att sälja sig ses ju inte ens som en våldtäkt. När du köper sex är det inte en våldtäkt enligt lagen. Men det är ju en våldtäkt. Du köper dig rätten över en annan människa.“ Bild: Andreas Olsson

Finns lite hjälp att få

Anna menar att det tyvärr inte finns mycket mer stöttning än "Inte din hora" och efterlyser därför mer kunskap hos myndigheterna och att de ska ta problemen med sexhandel på allvar.

– Så att folk vågar berätta, så att även de som tar emot informationen vet hur man ska svara på bästa sätt utan att skada den andra som berättar. Det ska finnas en trygghet i att våga berätta hur det är. Det finns det inte i dag. Närmaste mottagning är Mikamottagningen (mottagning för prostituerade) och den ligger ju i Göteborg. Det är ganska långt bort och är du då ganska ung så har du kanske inte möjligheten att ta dig dit.

***

Anna har nu varit fri från sexhandeln i ett halvår och under tiden har hon börjat bearbeta sina trauman. Det gör att hon för en gångs skull kan se ljust på framtiden och hyser en förhoppning om att inte drabbas av ännu ett återfall till sexhandeln.

– Så som det känns i dag är det inget som ligger på agendan. Men det är klart det finns en inre oro, det är klart det gör. Jag hoppas att jag aldrig ska utsätta mig för det igen.

Fakta: Det säger lagen

Grooming:

Grooming är när vuxna tar kontakt med barn för sexuella syften. Ofta sker det genom forum på internet eller genom olika appar. Det kan handla om att arrangera möten, eller att barnet skickar sexuellt material till den vuxne.

Grooming är sedan 2009 olagligt och rubriceras som "kontakt med barn i sexuella syften". Det straffas med böter eller fängelse i högst ett år.

Våldtäkt mot barn:

Den som har sex med en person under 15 år gör sig skyldig för våldtäkt mot barn. Det gäller oavsett om barnet gett sitt godkännande eller ej. Den som gjort sig skyldig till våldtäkt mot barn döms till fängelse i lägst två år och högst fängelse i sex år. Är brottet att betrakta som grovt är straffet som lägst fyra års fängelse och som högst tio års fängelse.

Köp av sexuell tjänst:

Den som mot ersättning skaffar sig en sexuell förbindelse har gjort sig skyldig till köp av sexuell tjänst. Sexköp straffas med böter eller fängelse i sex månader. Praxis är dock 50 dagsböter.

Är personen som säljer sex under 18 år har sexköparen gjort sig skyldig till köp av sexuell handling av barn. Det straffas med böter eller fängelse i högst två år.