Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Annes forskning prisades i USA

Anne de-Wahl Granelli, verksamhetschef för kardiologkliniken vid NU-sjukvården, har fått en utmärkelse för sin forskning som resulterat i att man snabbare upptäcker medfödda hjärtfel hos nyfödda. – Det är en otrolig ära att svensk forskning får sånt gehör – jag saknar ord, säger hon.

Utmärkelsen Humanitarian Award delas årligen ut av den amerikanska patientsäkerhetsorganisationen Patient Safety Movement Foundation. Priset går till de främsta insatserna för att stärka patientsäkerheten och för att minska antalet undvikbara vårdskador som kan leda till död.

Förra året fick dåvarande president Barack Obama och vice president Joe Biden priset – i år gick priset till Anne de-Wahl Granelli för sin forskning, det så kallade Granelli-protokollet.

Det handlar i korta drag om att man kontrollerar syremättnaden i blodet innan bebisen lämnar sjukhuset.

– Utan det missar sjukvården nästan 30 procent av de livshotande hjärtfelen och fem procent av dessa barn dör utan att ens ha hunnit få en diagnos.

Anne fick priset tillsammans med Annemarie Saarinen som arbetar för att förbättra den amerikanska förlossningsvården.

– Kombinationen mitt protokoll och hennes kämparanda i USA har gjort att vi fått priset, säger Anne.

Priset delades ut vid en prisutdelningsceremoni i USA den 4 februari.

– Jag fick en jättefin statyett med mitt namn ingraverat.

På plats fanns även andra talare, bland andra förre presidenten Bill Clinton och vice presidenten Joe Biden

– De var fantastiska talare. Det var en helt fantastiskt känsla att få vara med om detta.

Anne fick även tillfälle att träffa Bill Clinton.

– Jag fick en bild tillsammans med honom och vi bytte några ord. Han berömde den svenska regeringen och han tackade mig. Det känns helt overkligt.

Vad betyder priset för dig?

– Det betyder jättemycket för alla som varit med i forskningen. Det är jättekul för hela Västra Götalandsregionen, som var först ut med Granelli-protokollet. Det är jätteroligt att det fått sånt genomslag och att få erkännande från andra länder. Jag är mycket stolt att representera NU-sjukvården och hela Västra Götalandsregionen.

Läs också: