Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Wadenbrandt är dirigent och leder N3 Symfoniorkester.  Bild: Janerik Henriksson / TT, Christian Flodin
Ulf Wadenbrandt är dirigent och leder N3 Symfoniorkester. Bild: Janerik Henriksson / TT, Christian Flodin

Annorlunda nationaldag – men den ska firas

Ingen nationaldag utan svenska hits. När nationaldagen inte kan firas som vanligt på Spikön i Trollhättan lovar Nationaldagskommittén musikaliskt firande. I Vänersborg bjuds kommuninvånarna på film.

LÄS MER: DIREKT: Se nationaldagsfirandet

Det traditionsenliga firandet på Spikön på Sveriges nationaldag brukar locka hundratals. Men under våren stod det klart att vi nog skulle bli utan stora sammankomster och därmed större firanden tillsammans. Då började nationaldagskommittén i Trollhättan fundera på alternativ.

– Vi tänkte tidigt att vi måste göra det bästa av situationen och vi har landat i det här och tänker att det kommer bli väldigt bra, säger Gert-Inge Andersson från kommittén.

Klassiker utlovas

Klockan 17:00 på lördag direktsänds en konsert från Folkets hus och sändningen kommer att finnas tillgänglig på ttela.se och vara öppen även för de som inte är prenumeranter. Det är N3 Symfoniorkester som står för musiken och Anneli Axon och Johan Wilson kommer att vara sångsolister.

– Det är spännande att livestreama vår konsert istället och de som inte kunnat komma på det vanliga firandet kan sitta och kolla på det här sättet istället, säger Ulf Wadenbrandt.

Dirigenten har redan lovat TTELA:s läsare en rad svenska hits. Dessutom avslutas konserten med Sveriges nationalsång för att alla tittare ska kunna vara med och stämma in i sången.

Nya medborgare hälsas välkomna med brev

Det är Trollhättans stad som arrangerar konserten och är ett samarbete med Folkets hus och TTELA i samband med satsningen #tillsammansgörviskillnadhär.

Firandet i Sjuntorp är inställt. Priset Årets Brobyggare kommer att delas ut i samband med utdelningen av kulturstipendium senare i år istället. Nya svenska medborgare som brukar välkomnas vid firandet på Spikön kommer att få en hälsning brevledes.

– Vi kommer vara några från kommittén på plats i Norra Björk för att lämna över fanan till idrottsföreningen och det blir en högtidlig stund när flaggan ska hissas. Det blir dock ett firande i miniformat, säger Gert-Inge Andersson.

Firandet i en film

Även på de andra orterna i vårt område som i Lilla Edet och i Melleruds kommun är de traditionsenliga firanden inställda på grund av coronapandemin. Det meddelar man på olika hemsida.

En nationaldagshälsning från kommunstyrelsens ordförande Julia Färjhage och kulturskolans personal kommer att publiceras på kommunens hemsida och sociala medier.

I Vänersborg har man spelat in en film som kommer att finnas tillgänglig på kommunens hemsida. Filmen kommer att bjuda på musik samt nationaldagstal.