På lördagen vårdas fem covid-patienter på NU-sjukvårdens intensivvårdavdelning på Näl.
På lördagen vårdas fem covid-patienter på NU-sjukvårdens intensivvårdavdelning på Näl. Bild: Stefan Bennhage

Antal covid-patienter minskar i NU-sjukvården

Tidigare i maj uttryckte Västra Götalands sjukvårdsdirektör att vi nått en platå i antal covid-smittade. Nu minskar antal covid-patienter inom NU-sjukvården – men än är det inte läge att strunta i restriktionerna.

ANNONS
|

I mitten av maj uttryckte Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, att vi nått i en platå i antal coronasmittade. Statistik över antal inlagda patienter i regionens sjukhus över tid visar att man nådde en topp i mitten av maj.

Under dygnet till söndag den 31 maj rapporterades dessutom noll nya coronadödsfall.

LÄS MER: Så många har avlidit i corona – kommun för kommun

LÄS MER: Inga nya coronadödsfall rapporterade senaste dygnet

Minskat i veckan

Inom NU-sjukvården, där både Uddevalla sjukhus och Näl ingår, vårdas samtidigt allt färre patienter för corona. På söndagen låg totalt 44 covid-patienter inlagda, varav sex på intensivvårdavdelningen.

ANNONS

– Under veckan har det minskat både på intensivvårdavdelningen och totalt. Vår bedömning är att det kommer minska framemot sommaren men det ligger fortfarande på en relativ stabil nivå, det är inga drastiska kast, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

Niklas Claesson , kommunikationchef på NU-sjukvården.
Niklas Claesson , kommunikationchef på NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

Faran är inte över

Trots att statistiken ger indikationer på att antal inlagda patienter minskar, så är det inte läge att börja leva på som vanligt igen. Till skillnad från antal inneliggande patienter, ökar den allmänna smittspridningen av viruset i samhället.

– Det finns all anledning att fortsätta vara försiktig och inte utsätta riskgrupper för smitta, det är ju de som tillhör riskgruppen som är de som oftast behöver sjukhusvård. Antalet positiva provsvar ökar i Västra Götaland så det är absolut inte läge att säga att faran är över, säger Niklas Claesson.

LÄS MER: Fick ingen hjälp i väntan på munskydd – dog

Söndagen den 31 maj klockan 10.00 fanns det totalt 302 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 68 på intensivvårdsavdelning, IVA, på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

44 personer varav 6 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

155 personer varav 44 på IVA

Sjukhusen i Väster:

21 personer varav 3 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

35 personer varav 8 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

46 personer varav 6 på IVA

Källa: Västra Götalandsregionen

ANNONS