Det påträffade fallet kom inte som en chock då Västra Götaland är ett högriskområde. Smittan kommer sannolikt från vildfåglar. Hönsen på bilden har inget med artikeln att göra.
Det påträffade fallet kom inte som en chock då Västra Götaland är ett högriskområde. Smittan kommer sannolikt från vildfåglar. Hönsen på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Lina Salomonsson

Årets första fall av fågelinfluensa hos tamfågel upptäckt

Säsongens första fall av fågelinfluensa hos tamfågel har bekräftats i Skaraborg. Djurägare uppmanas att vara uppmärksamma och vidta försiktighetsåtgärder för att skydda sina fjäderfän.
– Det är viktigt att höra av sig till veterinär om fåglar är sjuka, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizootolog.

ANNONS
|

Det påträffade fallet handlar om en liten hobbyhönshållning på ett femtiotal fåglar i Tidaholms kommun.

Efter att smittan upptäckts har besättningen avlivats för att undvika smittspridning. Sannolikt kommer smittan från vildfåglar.

– Vi vet att det cirkulerar på vilda fåglar och nu har vi sett det första fallet för säsongen hos fjäderfä. Det är inte besättningen i sig som är den stora nyheten, men det är en viktig signal och vi blir extra påminda om att smittan finns, säger Maria Nöremark, biträdande statsepizootolog.

Djurägare uppmanas vara uppmärksamma

Jordbruksverket och SVA uppmanar nu djurägare att vara extra uppmärksamma, vidta försiktighetsåtgärder och förstärka hygienrutiner för att undvika smitta.

ANNONS

Det finns en risk att få med sig smitta utifrån in i besättningen. Till exempel från spillning från vildfåglar, eller om fodret kanske förvarats på en plats där vildfåglar kommit åt, informerar Maria Nöremark.

– Det är också viktigt att höra av sig till veterinär om fåglar är sjuka, säger hon.

Västra Götaland ett högriskområde

Förra året gick Jordbruksverket ut med vilka platser i Sverige som är identifierade som högriskområden för fågelinfluensa. Västra Götaland är ett av dem, där särskilda regler måste följas.

– I högriskområden ska djurägare vara extra varsamma för att vi har en cirkulerande smitta på vilda fåglar, säger Maria Nöremark.

Reglerna ska beaktas av alla som har fjäderfän, höns och andra fåglar i fångenskap. Exakt vad som gäller kan variera beroende på typ av besättning och vilka produkter man säljer. Reglerna finns att läsa i sin helhet på Jordbruksverkets hemsida.

LÄS MER:Ökad risk för fågelinfluensa

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS