Daniel Poohl, chefredaktör tidskriften Expo.
Daniel Poohl, chefredaktör tidskriften Expo.

Asylbränderna hyllas på nätet

På nätet hyllas bränderna på asylboenden. "Det tog oss ungefär tio sekunder att hitta uppmaningar till attentat", säger Mellerudsbördige Daniel Poohl på tidskriften Expo.

ANNONS
|

Expos redaktion hade just bestämt sig för att sammanställa och komma ikapp vad gällde bränder på asylboenden.

- Och plötsligt började alla ringa. Nu lägger vi alla våra knappa resurser på det här, säger Daniel Poohl, chefredaktör till gp.se

Redaktionen undersöker aktiviteten i högerextrema forum och chatrum på nätet. Just nu eskalerar den, enligt Daniel Poohl, men han vill också påpeka att bränder i sig ofta aktiverar människor som bara fascineras av att det brinner.

- Dock, de få kommentarer vi hunnit se uppmanar till bränder och ser dem som positiva. Det tog oss tio sekunder att hitta sådant i de ekokammare där högerextrema håller till.

ANNONS

Han säger att mekanismerna är desamma som vid brandattentaten mot flyktingförläggningar i början av 90-talet.

Att dra slutsatsen att gärningsmännen är organiserade högerextremister går dock inte, enligt Daniel Poohl.

- De flesta hatbrott är inte kopplade till medlemmar i högerextrema grupper, utan till andra personer som konsumerar deras idéer och har de här attityderna men inte är medlemmar, inte går på möten eller demonstrationer. De piskas dock upp av organisationerna som ser ett värde i att människor går från ord till handling.

- På det viset legitimeras vanliga människors negativa attityder mot sina hatobjekt: judar, muslimer, invandrare ... Det här är bra att ha med sig när man ska förstå de senaste attentaten, säger Daniel Poohl.

Vad bör polisen göra nu?

- För det första naturligtvis försöka förebygga. Bevaka planerade och befintliga boenden. Och för det andra på alla tänkbara sätt lägga pussel. Inte se det här som isolerade händelser utan se mönster, ideologiska och idémässiga sådana.

Innebär det att du tror att gärningsmännen har kontakt?

- Kanske, kanske inte. Det är onekligen väldigt lätt att ha kontakt i dag. På nätet är man oftast inte ensam.

- En av de saker vi ska undersöka är om det finns högerextrema grupper i Munkedal och de andra orter där bränderna ägt rum. Men det är inte säkert att det betyder något. En ensam person kan ha många med sig på nätet. Men det kan också räcka att ditt sociala sammanhang på nätet är fem personer – om det bara är dem du pratar så tror du att alla i hela Sverige tycker som ni.

ANNONS

En ensam person, säger du. Handlar det om ensamma gärningsmän i sådana här fall?

- Det vet vi inte. I de flesta fall blir det ingen som fälls. Det är mycket vi inte vet här, säger Daniel Poohl.

ANNONS