Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Biskop Per Eckerdal förlorade striden när han försökte frånta prästerna rätten att leda gudstjänst i stiftets kyrkor.

Avstängda präster vann mot biskopen

Prästerna Ragnar Block och Pekka Heikkanen, som avkragades av domkapitlet sedan de gästpredikat hos Missionsprovinsen, får tillbaka sin vigningsrätt. Domkapitlets beslut var fel, anser Svenska kyrkans överklagandenämnd.

De båda pensionerade prästerna deltog i gudstjänst i Stigens kyrka och i Mariakyrkan på Sommarhemmet i Uddevalla, som båda tillhör Missionsprovinsen.

Missionsprovinsen bildades för några år sedan av präster som bland annat har en annan åsikt i kvinnoprästfrågan än staten och Svenska kyrkan.

Prästerna som hållit gudstjänst i både Svenska kyrkan och hos Missionsprovinsen, avkragades av stiftsledningen i december ifjol och förbjöds att utöva ämbetet.

En präst som är vigd i Svenska kyrkan har normalt sett rätten att använda kyrkobyggnader för att hålla predikningar i olika sammanhang under hela livet. Domkapitlet ansåg dock att de här prästerna varit illojala mot och brutit med Svenska kyrkan.

Domkapitlet leds av biskop Per Eckerdal.

– Om man efter information och varning framhärdar i att leda gudstjänster i Missionsprovinsen, som öppet brutit med Svenska kyrkan, innebär det en allvarlig illojalitet mot den kyrka man är vigd i, sa biskopen i officiellt uttalande för några månader sedan.

De avstängda prästerna vände sig till Svenska kyrkans överklagandenämnd tillsammans med advokat Andreas Karlgren vid Grönvall & Partners advokatbyrå. Ärendet blev det första i sitt slag i landet.

Nu har nämnden hävt förbudet att leda gudstjänst i kyrkorna för prästerna. Nämnden slår fast att de inte brutit sina löften de utfärdat vid prästvigningen och att de har rätt att leda gudstjänst var som helst, under förutsättning att de följer Svenska kyrkans ordning.

Överklagandenämnden underkänner domkapitlets tolkning av Svenska kyrkans ordning, eftersom ”det skulle kunna hävdas att en präst aldrig får leda gudstjänster och kyrkliga handlingar utanför en kyrka – till exempel på ett sjukhus eller någon annan institution”.

Det kan inte vara avsikten, skriver överklagandenämnden, i skälen för sitt beslut att gå emot domkapitlet i Göteborgs stift.

– Vi gick till nämnden med de argumenten och jag är nöjd med att vi var rätt ute från början, säger advokat Karlgren.

– Egentligen är det konstigt att man försökt förbjuda en präst, som följer svenska kyrkans ordning, att hålla gudstjänst. Men jag är nöjd nu, säger Ragnar Block.

Enligt stiftets pressekreterare Lasse Bengtsson, befinner sig biskopen på resa och kan därför inte kommentera frågan.