Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Band fast och knivhögg elev på Östraboskolan – får sänkt straff

En man i 20-årsåldern dömdes i somras till fängelse för att ha bundit ihop en elevs händer med buntband på Östraboskolan i Uddevalla och sedan huggit honom i magen med en kniv. Nu har hovrätten tagit upp fallet och mannen får sitt straff sänkt.

Det var på eftermiddagen den 8 april i år som polis och ambulans larmades till Östraboskolan i Uddevalla efter att en pojke under 18 år blivit huggen med ett stickvapen i magen av en äldre elev.

Den skadade eleven kördes med ambulans till sjukhus och den misstänkte eleven greps på plats av polisen. Händelsen rubricerades som mordförsök.

Gick till attack oprovocerat

Enligt domen var eleverna klasskamrater, de har inte beskrivit sig som kompisar men har pratat med varandra och gjort grupparbeten ihop. Det har inte heller funnits någon osämja eller något otalt mellan dem och för den skadade eleven kom attacken som en fullständig överraskning.

Helt oprovocerat band mannen fast klasskamraten händer med buntband i omklädningsrummet, därefter bad han honom titta uppåt för att sedan hugga honom i magen med en kniv.

Eleven flyttade sig bakåt i samband med hugget, slet sig fri och rusade ut från omklädningsrummet och kallade på hjälp. Han träffades av kniven men fick inga livshotande skador. Såret kunde sys och han kunde lämna sjukhuset efter att ha fått stanna kvar under dagen för observation. Eleven har i förhör berättat att han har haft svårt att sova på nätterna på grund av händelsen. Han har också haft svårt att koncentrera sig i skolan.

Ville döda eleven

Gärningsmannen greps en stund därefter odramatiskt av polis och har erkänt brottet utan förbehåll och har berättat utförligt om sina planer. Han berättade under rättegången att hans plan var att binda fast sin klasskamrats händer med buntband och sedan hugga honom till döds. Vem offret skulle bli bestämde sig gärningsmannen för under den sista lektionen.

Den unge mannen dömdes i slutet av juni till tio års fängelse för mordförsök och ringa narkotikabrott. Han överklagade dock domen till hovrätten västra Sverige som nu sänker hans straff från tio till nio års fängelse. Han ska också betala drygt 121 000 kronor i skadestånd till den till den knivhuggna eleven.

Hovrätten konstaterar att mannen helt oprovocerat angripit eleven med kniv med avsikt att döda honom och att någon annan påföljd än fängelse är utesluten.