Bedragare söker upp vaccinerade

En ny variant av lurendrejeri har uppdagats i Västra Götalandsregionen. Bedragare lyckades nästan lura en kvinna på 140 000 kronor.
– Ett jäkla elände, säger Bengt Hansson Närhälsans säkerhetschef.

ANNONS
|

Telefonbedrägerier som drar nytta av coronapandemin har förekommit ett tag. Nu varnar VG-regionen för en ny metod.

Personer ringer upp och uppger att de ringer från en vårdcentral för att följa upp en vaccination av covid-19 till en studie. Är det så att man vill vara med i studien ska man boka tid med hjälp av bankdosa.

– Det är viktigt att veta att vi aldrig ber någon använda bankdosa, säger Bengt Hansson, säkerhetschef på Närhälsan.

Nära förlora 140 000

Den nya varianten uppdagades när en kvinna var nära att förlora en stor summa pengar, då hon trodde sig godkänna en tidsbokning men i själva verket godkände en överföring. Som tur var anade banken oråd och stoppade överföringen på 140 000 kronor.

ANNONS

– De tyckte det såg misstänkt ut, tack och lov, säger Bengt Hansson.

Kvinnan, som är hemmahörande i Göteborgsområdet, är det andra fallet på kort tid som Bengt Hansson fått kännedom om. Det är en indikation på att det pågår många fler försök.

– De hinner med väldigt många samtal. Man duktig på att snacka, och att socialt manipulera de här människorna.

Fokus på vårdbehov

Bedrägerier kopplade till allmänhetens behov av vård har förändrats i takt med coronapandemins utveckling. Det finns exempel runt om i hela regionen.

– Det är spritt överallt i princip. Både i tätort och glesbygd. Tidigare har det varit en del bedrägerier där man ska ha fått betala för att komma före i vaccinationskö, för att på det viset komma åt samma uppgifter, säger Bengt Hansson och fortsätter:

– Återigen: Viktigt att veta att vi aldrig tar betalt för någon vaccination – eller begär bank-id.

VG-regionen och Närhälsan informerar

• Vården kommer aldrig begära pengar för vaccinering mot covid-19

• I samband med vaccinationerna begär vården aldrig att du använder bank-id, bankdosa eller annan legitimationshandling över telefon.

• Är du osäker på vem som ringer, lägg på och ring själv till din vårdcentral

Källa: vgrfokus.se

Polisens varning för bedrägerier kring vaccination

• Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri.

• Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och kräva att du identifierar dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning.

• Om någon tar oväntad kontakt med dig:

• Logga inte in

• Lämna inte ut siffror

• Lägg på luren

Källa: polisen.se

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS