Befolkningsökning i Fyrbodal

Befolkningsmedlemmar har ökat i samtliga kommuner i TTELAs bevakningsområde. Och det är något som kommunerna själva ser positivt på. – Vi behöver expandera för att öka vår välfärd, säger Julia Färghage som är oppositionsråd i Lilla Edets kommun.

ANNONS
|

Under första halvåret av 2016 har antalet personer i Sverige ökat över lag. Förklaringen är den relativt stora invandringen från andra länder.

I Trollhättan och i Vänersborg beror befolkningsökningen till stordel just på invandring från utlandet. Men det finns skillnader kommunerna emellan.

– Vi har ju haft ett plus i Trollhättan gentemot utrikesflyttningen under de senaste åren. Men även inrikesflyttningen har ökat på senare tid, säger Göran Carlsson som är planeringssekreterare på Trollhättans kommun.

Han säger att orsaken till att allt fler väljer att flytta till Trollhättan från andra delar av Sverige, beror på dels att det finns en relativt god arbetsmarknadoch dels på att pendlingsförhållandena har blivit bättre.

ANNONS

–Folk kanexempelvisjobba i Göteborg, men bo i Trollhättan där bostadspriserna är något lägre.

I Vänersborg beror befolkningsökningen till ännu större del på att invandringen har ökat.

– Det är positivt för Vänersborg, liksom resten av Sverige att vi får in mer arbetskraft. Vi kommer om några år ha en situation där en stor del av befolkningen kommer att pensioneras ochdå behöver bli omhändertagna av yngre personer som kan arbeta. Då kommer invandringen att vara en stor del i det, säger Lars Rydström som är planeringssekreterare på Vänersborgs kommun.

Han säger också att den stora invandringen under det senaste halvåret var väntad, med tanke på att Vänersborg har ett utav landets största asylboenden.

Både Göran Carlsson och Lars Rydström understryker att de respektive kommunerna behöver bygga merbostäder, för att kunna ta hand om alla personer som väljer att bo i Trollhättan ochVänersborg.

Och nya bostäder är något som Lilla Edets kommun har satsat på under de senaste åren. Området Ekeberg stod klart för ett par månader sen och under sommaren har många personer flyttat in i de nya bostäderna.

– Jag skulle tro att befolkningsökningen beror på det. Och Lilla Edets kommun behöver expandera för att öka sitt skatteunderlag och kunna lägga mer pengar på skola och sjukvård bland annat. Så jag tycker att det är jättepositivt,säger Julia Färghage som är oppositionsråd i Lilla Edets kommun.

ANNONS

Hon understryker också att det nu kommer att krävas välfärdsinvesteringar i det nya området i form av en ny förskola i det nya området, men att det är pengar som man kommer få tillbaka på längre sikt.

Även Melleruds kommun har ökat något i befolkningsmängd, dock mycket mindre än grannkommunerna.

Befolkningsökningen i Fyrbodal första halvåret 2016

Trollhättan: 293 personer

Vänersborg: 269 personer

Lilla Edet: 159 personer

Mellerud: 51 personer

ANNONS