Bluff-sms lovar biobiljetter

Sms där det utlovas billiga biobiljetter, men istället startas ett abonnemang som dras 800 kronor per dag från mottagaren.

ANNONS
|

En bluffmakare skickar ut sms med Biograf Forum i Trollhättan som avsändare. Där erbjuds mottagaren att köpa två biobiljetter för endast tio kronor, men betalningen sker så skapas ett abonnemang som drar 800 kronor per dag från den lurade sms-mottagaren.

Personer bosatta i TTELA:s område har fått meddelandet.

– Radera de här smsen, framförallt svara inte på dem, säger Magnus Lindegren, Chef för bedrägerier på polisen Region Väst.

Den här typen av meddelanden är ett sätt för bedragarna att komma över känsliga uppgifter. Det kan röra sig om kontouppgifter, inloggningar eller andra personuppgifter som de kan använda till att utföra andra typer av bedrägerier.

ANNONS

”Snyltning”

– Det är en form av snyltning, där de genom att hänvisa till ett bolag med högt renommé försöker tillskansa sig dina uppgifter. Det kan vara en kasse från ett känt märke eller en gratis mobiltelefon från en elektronikfirma som utlovas. Och med de uppgifter de får från dig kan de sedan använda för att utföra ytterligare bedrägerier.

Genom att använda sig av vissa typer av programvaror eller hemsidor kan bedragarna få meddelandet de skickar att se ut som att det kommer från någon annan. Så som ett bolag eller en annan privatperson.

– Det bästa är att kontakta företaget som meddelandet säger sig komma ifrån. Men att det är extra viktigt att inte ta kontakt med något av de nummer eller mejladresser som finns i meddelandet. Utan istället söka kontaktuppgifter själv.

Liten chans att få tillbaka pengarna

Om en mottagare av de här sms råkar klicka sig in på länkarna är chansen liten till att denne skulle få tillbaka de pengar som bedragaren tagit.

– Sannolikheten att du får tillbaka de pengar som är dragna kan du utesluta. I vissa fall kan banken komma att ersätta den förlust du blivit utsatt för. Men störst sannolikhet är att du inte får någon ersättning från banken, då du lämnat ifrån dig dina uppgifter på ett felaktigt sätt.

ANNONS

Att den här typen av bedrägerier är vanliga beror till stor del på att de är lätta att utföra och innebär en väldigt liten risk för bedragaren. Då det är svårt att bevisa vem det är som skickat smset.

– I de här fallen är det väldigt sällan som vi har möjlighet att få fast någon för det, säger Magnus Lindegren.

TTELA har sökt Biograf Forum i Trollhättan, men utan framgång.

På torsdagseftermiddagen skriver Biograf Forum på sin facebooksida: ”Tyvärr cirkulerar det bluff-SMS där någon bedragare utger sig för att vara oss. Vi har inga erbjudanden som skickas ut via varken sms eller mejl. Klicka aldrig på okända länkar i mejl och sms!!”.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS