Bostadsministern: ”Det kan behövas akuta stödåtgärder”

Med höjda räntor och byggpriser, borttaget investeringsstöd och leveransproblem kan det snart bli stopp i bostadsbyggandet – det var budskapet till bostadsminister Johan Danielsson när han besökte Trollhättan och Vänersborg under måndagen.

ANNONS
|

På förmiddagen vandrade han runt i det som ska bli stadsdelen Vårvik och besökte Eidars renovering av miljonprogramsområdet Guldvingen på Lextorp.

Eidar har flera bostadsprojekt som kan försenas därför att investeringsstödet till hyreslägenheter och studentbostäder försvann när M-, KD- och SD-budgeten röstades igenom i riksdagen. En av exploatörerna på Vårvik vågar inte trycka på knappen före valet på grund av osäkerheten kring stöd från staten. En rad andra bygg- och bostadsbolag i området är i samma sits visar den kartläggning TTELA nyligen gjorde.

LÄS MER:Bostadsprojekt i Tvåstad kan försenas: ”Jättebesvärligt”

Gunnar Johansson, vd i Vänersborgsbostäder, beskrev villkoren för nyproduktion av hyresrätter när bostadsministern besökte bygget av Vänersborgs första höghus – Elisabeths port – under eftermiddagen.

ANNONS

– Utan investeringsstödet hade vi inte kunnat bygga Elisabeths port. 9 000–10 000 kronor i månaden för en trea är redan högt för en stad som Vänersborg, och utan stödet hade vi fått lägga på ytterligare 1 000–1 500 kronor.

Byggbranschen nära varsel

Gunnar Johansson vittnade också om de andra utmaningar som bostads- och byggbranschen brottas med just nu.

– Höjda räntor, kraftigt höjda priser på byggmaterial och drivmedel, långa leveranstider. Vi har jätteproblem att få tag på vissa saker.

– Ja, som 4 000 kvadratmeter parkettgolv, ett material som tidigare importerats från Ukraina och Vitryssland, berättade Jörgen Palm, platschef för entreprenören MBV Astor Bygg.

Sammantaget är det svårt att få kalkylen att gå ihop.

– Det är många byggen som stoppas nu, förutom förskolor, skolor och andra byggen åt kommunerna. Byggbranschen kommer att få varsla, sa Gunnar Johansson.

– Det kommer inte att dröja länge, menade Jörgen Palm.

Följer utvecklingen

Det här var inga nyheter för bostadsminister Johan Danielsson (S).

– Siffrorna ser fortfarande bra ut, det byggs runt 60 000 nya bostäder per år och den takten hade vi behövt ligga på tio år till. Men ränteläget, kostnadshöjningarna och att högern tagit bort investeringsstödet är mörka moln som snart kommer att synas i statistiken.

ANNONS

Planerar regeringen någon form av stöd i närtid, för att bostadsbyggandet inte ska stagnera helt?

– Självklart följer vi i regeringen detta noga, för att se om det behövs akuta åtgärder. Sen är det uppenbart att valet blir avgörande för bostadspolitiken.

Hur ser du på att osäkerheten kring spelreglerna för bostadsmarknaden är så stor?

– Självklart är det inte bra att det saknas långsiktighet. Oavsett vad man tycker om investeringsstödet var det fel att bara rycka undan förutsättningarna för byggbranschen, utan att diskutera hur stödet kan förändras. Men det är konsekvent svårt att få med högern på allt som är kopplat till hyreslägenheter och hyresgäster.

Johan Danielsson hoppas alltså på en stabil majoritet efter valet, som vill återinföra investeringsstödet. Åtgärder för att underlätta för ekonomiskt och socialt svaga grupper att få bostad och stöd till förstagångsköpare av bostadsrätter utreds och diskuteras också just nu.

Däremot är det inte aktuellt att sänka momsen på hyreslägenheter, menar ministern.

ANNONS