Bostadspriser fortsätter att öka

En villa i Lilla Edets kommun kostar i dag 17 procent mer än vad den gjorde för ett år sedan. I Vänersborg har man tvärtom sett en minskning med en procent bland villapriserna. Bland mäklarna tror man att prisutvecklingen kommer att förändras något under 2017.

ANNONS

Enligt siffror från Svensk mäklarstatistik så har priserna på bostäder i delar av TTELA:s bevakningsområde ökat under det senaste året. Sifforna baseras på överlåtelser av bostäder räknat i kvadratmeterpris. Den stadiga uppgången har pågått sedan många år tillbaka med någon enstaka nedgång 2008 och 2011 på grund av finanskrisen.

Enligt Anders Lundgren, mäklare på Svensk fastighetsförmedling som har följt siffrorna, tror man att den kraftiga prisökningen som man sett under året inte kommer hålla i sig framöver.

– Det senaste året har prisökningen skett exceptionellt snabbt. Det kommer inte kunna fortsätta i den här takten. Istället kommer det gå ner till en mer normal ökning, säger han.

ANNONS

I hela Västra Götaland har priserna på villor ökar med elva procent och bostadsrätter har ökat med tolv procent.

Villor och bostadsrätter har i Mellerud inte kommit upp i ett tillräckligt stort antal försäljningar för att statistiskt kunna säkerställa hur prisförändringarna har sett ut. Samma gäller för de sålda bostadsrätterna i Lilla Edet.

En siffra som sticker ut i statistiken är den för villapriserna i Vänersborg som har minskat med en procent. Men det är inget som man säger sig ha märkt av på Svensk fastighetsförmedling i Vänersborg.

– Vi har inte upplevt någon nedgång utan tycker att marknaden ligger stabilt. En enstaka procent är en marginell förändring av priset, säger Svante Olofsson, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Vänersborg.

Han ser inga tendenser till att man skulle kunna förvänta sig någon nedgång under 2017. Men att det är svårt att få tag i hyresrätter ställer till det för de som är nya på bostadsmarknaden.

– Det är där vi har allra störst efterfrågan. Det finns en brist på bostadsrätter och det blir tydligt eftersom det är den form av bostad som är första steget ut på bostadsmarknaden, säger Svante Olofsson.

Men bristen på hyresrätter skapar en ond cirkel på marknaden genom att de äldre bor kvar längre i sina hus när de inte har råd med de allt dyrare bostadsrätterna.

ANNONS

– Där har vi faktiskt ett av de största hindren. Och kombinationen med att vi har en snabbt ökande befolkning när byggandet av hyreslägenheter inte alls hänger med i samma takt, säger Anders Lundgren.

ANNONS