Bra kondition minskar risk för demens betydligt

Kvinnor med god kondition i medelåldern minskar risken för att få demens med närmare 90 procent. Det visar en studie från Göteborgs universitet som har följt drygt 200 kvinnor under 40 år.

ANNONS
|

– Jag är inte förvånad över att det fanns ett samband då fysik och god kondition skyddar mot många sjukdomar. Men jag blev förvånad över att det fanns ett så starkt samband, säger Helena Hörder, postdoktor vid Göteborgs universitet och försteförfattare till studien.

Studien påbörjades 1968 då 191 kvinnor, som var i genomsnitt 50 år gamla, genomförde cykeltester där deras kondition mättes.

Under 44 års tid därefter testades kvinnorna för demens vid sex tillfällen. Resultatet visade att 44 av de totalt 191 kvinnorna utvecklade sjukdomen och att det fanns en samband mellan kvinnornas konditionsnivå och risk för att få demens.

ANNONS

90 procents mindre risk

Bland de kvinnor som var mest vältränade i medelåldern utvecklade fem procent demens, medan andelen hos de som hade en medelkondition var 25 procent och hos de som hade lägst kondition var 32 procent. Bland de kvinnor som tvingades avbryta cykeltestet på grund av bland annat bröstsmärtor och högt blodtryck fick 45 procent demens. Resultatet av studien visade även att de kvinnor som hade bra kondition i medelåldern och ändå utvecklade demens, gjorde det i genomsnitt elva år senare än de som var måttligt tränade.

– Studien visar att det fanns en väldigt starkt koppling mellan konditionsnivå och risken för att få demens. När vi har jämfört oddskvoten har det visat sig att de med bäst kondition har närmare 90 procents lägre risk att få demens, säger Helena Hörder.

Enligt henne kan man dock inte utesluta att det finns andra faktorer som ligger bakom resultatet.

– Man vet inte om det är genetiskt eller om har tränat sig till det. Kvinnorna kan ha ärvt en bra hjärt- och kärlhälsa, vilket minskar risken för demens. Studien har inte heller kollat på hur aktiva kvinnorna har varit tidigare i livet, säger Helena Hörder.

Man bör inte skjuta upp träningen

Studien kan därför inte påvisa att det finns ett orsakssamband. Däremot en tydlig koppling. Helene Hörder förklarar hur det kan komma sig att en koppling finns.

ANNONS

– Hos personer som utvecklar demens påbörjas processen i hjärnan många år innan sjukdomen ryter ut. Om man har en god hjärt- och kärlhälsa, vilket god kondition bidrar till, har man även en bra kärlhälsa i hjärnan där man har flera småkärl. Det kan ha en starkt skyddande effekt, säger Helena Hörder.

Att studien visar att konditionen i medelåldern spelar roll för risken att få demens betyder inte att man ska skjuta upp träningen tills dess. Ens fysik vid tidigare ålder kan också påverka, enligt Helena Hörder.

– Om man har en bra kondition när man är i medelåldern behöver man kanske ha varit aktiv tidigare i livet. Man har troligtvis byggt upp konditionen under hela livet, säger hon.

Studien är gjord på kvinnor, men enligt Helene Hörder, skulle resultatet med stor sannolikhet ha blivit detsamma om den hade utförts på män

– I tidigare studier om samband mellan kondition skyddar mot sjukdomar har resultatet varit samma för män och kvinnor. Så resultatet i den här studien borde gå att överföra till män också, säger hon.

ANNONS