Brittiska virusmutationen har upptäckts i Västra Götaland

Ett fall av den brittiska coronavirusmutationen har hittills upptäckts i Västra Götaland. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg känner sig trygg med de åtgärder som vidtagits kring det.

ANNONS
|

Det var i förra veckan som det första fallet av den brittiska virusmutationen upptäcktes i Västra Götaland. Hittills är det också enda som smittskyddsläkare Thomas Wahlberg har kännedom om.

– Det hade en resekoppling.

Vad innebär en resekoppling?

– Det innebär att individen hade varit i Storbritannien och blivit smittad där.

Totalt 17 fall i Sverige

Folkhälsomyndigheten har sedan december intensifierat analyserna av positiva provsvar, för att upptäckta virusmutationer. Samtidigt har man länge analyserat betydligt färre prover än andra länder.

Hittills har 17 fall av virusvarianten från Storbritannien upptäckts i Sverige, varav 12 har resekoppling. Ett fall av den sydafrikanska variant, som också uppmärksammats den senaste tiden, har också hittats på svensk mark.

ANNONS

– Vi behöver göra det vi kan nu för att minska möjligheten för den här varianten att sprida sig i landet, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Smittspårningen är genomförd

Gällande det fall som upptäckts i Västra Götaland har Thomas Wahlberg inte mycket mer att tillägga.

– Nej egentligen inte. Vi har bedömt att den smittspårning som gjorts runt det fallet är täckt. Så utifrån det fallet ska det vara lugnt, så att säga.

Samtidigt arbetar smittskyddet i Västra Götaland löpande med att följa läget. Resenärer från Storbritannien och Sydafrika uppmanas till självisolering och testning, i hopp om att snabbt kunna fånga upp nya fall.

Bedöms vara mer smittsam

Det finns ännu begränsat med information om virusvarianterna, även om det alltså bedöms som särskilt viktigt att hålla dem under uppsikt.

– Det är väldigt svårt att bedöma hur stor spridningsbenägenhet det här är, men de rapporterna som kommit är att det är en ökad spridningsbenägenhet. Det är det vi jobbar efter och därför vi försöker följa allt vi kan, enligt Folkhälsomyndighetens anvisningar och rekommendationer runt det här.

Innebär mutationerna i sig någon risk, eller är det samma sak som gäller som för övriga coronafall?

– Det man har talat om är ju att det ska vara en ökad smittsamhet, men inte förändrad sjuklighet.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS