Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bundet elavtal i tre år har lönat sig bäst

Svenskarna blir allt mer aktiva på elmarknaden. Under de senaste sju åren är det kunder med treårigt bundet avtal som sparat mest på sitt val. – Med ett treårigt avtal blir risken för pristoppar mindre, säger Bo Hesselgren, chef på Konsumenternas elrådgivningsbyrå.

Vid en jämförelse mellan rörligt elpris, ettårigt bundet avtal och treårigt, visar sig det sistnämnda ha inneburit en besparing för en klar majoritet av de svenska kunderna. Konsumenternas elrådgivningsbyrå har använt siffror från SCB för att jämföra det rörliga elpriset på den nordiska elbörsen med genomsnittskostnaden för bundna elavtal. Jämförelsen visar att den som tecknade ett treårigt bundet avtal någon gång mellan januari 2004 och mars 2006 tjänade mellan 500 och 2 500 kronor per år jämfört med om de valt rörligt pris. Ungefär detsamma gäller för de som tecknade ett sådant avtal mellan mars 2007 och samma månad 2008.

Bundet mest gynnsamt

Bo Hesselgren säger att den som väljer ett rörligt pris köper el lite närmare inköpspriset, och att det därmed kan verka billigare.

– Man skulle kunna tro att rörligt är billigast. Med ett bundet avtal betalar man lite extra, som en sorts försäkring för prisuppgångar. Elbolagen gör ett större påslag på inköpspriset, helt enkelt. Det slipper man oftast när man tecknar rörligt pris. Trots det har treårigt bundet varit det som lönat sig mest, säger han.

Beräkningarna är gjorda på en villa med elvärme och en förbrukning på 20 000 kilowatt-timmar om året, och visar visserligen att det under vissa perioder varit mer fördelaktigt med ett rörligt avtal. De perioderna utgör dock en kortare del av den totala uppmätta tiden på sju år. Ettårigt bundet avtal har i genomsnitt varit dyrast av de tre alternativen.

Siffrorna från SCB visar också att det blir allt vanligare att byta elavtal. Bo Hesselgren säger att han under de senaste åren märkt en ökad medvetenhet hos hushållen.

– Det finns en tendens mot att fler har blivit aktiva på marknaden. Det beror dels på att priserna gått upp, men också på de nya jämförelsesajter som numera finns på nätet, säger han.

Mer än fördubblats

De senaste två vintrarna har elpriset nått allt högre toppar. Sedan 2004 har det genomsnittliga årspriset på elbörsen mer än fördubblats. Om den trenden håller i sig kommer elen alltså bli dyrare under de kommande åren. Bo Hesselgren understryker dock att det inte går att göra detaljerade prognoser för elpriset.

– Det beror på så oerhört många faktorer. Priset påverkas av vädret, oljepriset, om kärnkraftverken fungerar och massor av andra saker. Det går helt enkelt inte att veta.