Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centrala Uddevalla helt översvämmat

Flera gator är avstängda och Kampenhof ligger under vatten. Centrala Uddevalla hade stora problem med det höga vattenflödet under måndagen.

SMHI har utfärdat en klass ett-varning för höga vattenflöden. All trafik inifrån Kampenhof flyttades ut från stationen då den översvämmats. Det är höga vattenflöden som ligger bakom, både från förra veckans storm Ciara och helgens storm, Dennis. Vid klockan 17 kunde bussarna gå som vanligt igen.

– Hela Kampenhof ligger ju under vatten mer eller mindre. Vi har stängt Junogatan och Bastionsgatan för all trafik, sa Fredrik Stengavel, gatu- och parkchef på Uddevalla kommun tidigare under måndagen.

På måndagskvällen ställde Västtrafik in flera tågavgångar på Bohusbanan på grund av den rådande väderleken. Tågtrafiken väntas gå som vanligt först på tisdagsmorgonen.

Uddevallabron är avstängd för tung trafik och enligt trafikledningscentralen i Väst finns risk att bron stängs av helt på måndagsnatten då vindarna börjat tillta igen.

Flera gator i centrala Uddevalla och i andra samhällen längs kusten är översvämmade. Kommunen har gått ut med varningar till bilister.

– Vi varnar för Repslagargatan, Göteborgsvägen och Asplundsgatan. Vi stänger inte av vägen fysiskt men varnar för att åka där med bil. Håll er undan centrum om ni ska ta bilen.

Djursjukhuset Anicura fick transportera skadade djur med gummibåt för att vattnet var så högt.

"Det går att komma hit med gummistövlar"

På Kampenhofs granne Bohusläns museum är det torrt inomhus, trots att man även har Bäveån bredvid.

– Vi har gett plastpåsar till besökare. Vattnet reste sig för fort för de besökare som kom tidigt, de kom in torrskodda men inte ut, säger Hanna Stening i museets reception som också håller ett öga på vattennivåerna runt omkring museibyggnaden.

Bara via en landremsa från Kampenhof gick det att ta sig till entrén, dock är det ungefär sju centimeter djupt utanför dörren, berättar Hanna Stening.

– Det går att komma hit med gummistövlar, säger Hanna Stening som har film att bjuda på för sportlovslediga barn.

"Inte så lätt att stoppa havet"

Det är andra gången på kort tid som Uddevalla svämmar över.

– Det är inte så lätt att stoppa havet. Det går alldeles för fort för att vi ska hinna med och om det fortsätter att regna så här då har vi problem.

Höga vattenflöden

Vattennivåerna varierar längs kusten men det är som allra högst i Uddevalla och Stenungsund.

Vid lunchtid nådde havsvattenståndet sin kulmen. I Stenungsund och Uddevalla var var nivåerna över en meter jämfört med det normala.

– Det varierar längs med kusten, nu ligger vi någonstans mellan 110-120 centimeter högt vid den öppna kusten men i Uddevalla och Stenungsund är det ungefär 130-140 centimeter högt. Då är det alltså så mycket högre över medelvattnet, berättade Klara Matsson.

Under tisdagen väntas nivåerna sjunka allt eftersom.

"Har inga möjligheter att pumpa bort havet"

Vid 12-tiden var Räddningstjänsten ute och gjorde en kontroll av en fastighet. I övrigt har de inte behövt åka ut på några väderrelaterade insatser under måndagen.

– Problemet är att det är havet som trycker upp, och att pumpa bort havet har vi inga möjligheter att göra. Vi är lite handfallna, säger Andreas Svenblad, inre befäl på Räddningstjänsten Mittbohuslän.

Svenblad säger att uppgifter han fått till sig är att läget börjat stabiliseras, och att vattnet börjar sjunka undan.

– Det är inte så att faran är över för fastigheter som är närliggande, men den uppgift jag har är att det har stabiliserats lite.

Ska allmänheten tänka på något särskilt?

– Jag tror inte att det finns några särskilda rekommendationer. Det är en annan femma om det kommer in en begränsad mängd vatten i en källare, då kanske man kan ha en pump själv i beredskap. Men att pumpa bort havets vatten? Det går inte, säger Anders Svenblad.