Coronafallen minskar i Västra Götaland – pressträff om läget

Tre veckor i rad har antalet nya fall av covid-19 minskat i Västra Götaland, liksom trycket på vården. Nu gäller det att vara uthållig, menar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.
– Nu är det jätteviktigt att vi inte släpper på saker och häller bensin på brasan, säger han.

ANNONS
|

Först ut på den digitala presskonferensen under onsdagseftermiddagen var smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Smittspridningen i regionen är fortfarande hög men det finns en nedåtgående trend under de senaste veckorna, menar han.

– Det är en minskning i alla åldersgrupper. Även på äldreboendena har vi sett en minskning under de senaste två veckorna, säger han.

Förra veckan upptäcktes 4 270 nya fall av covid-19 – en minskning med 29 procent mot veckan innan. Det är den lägsta noteringen sedan mitten av november, och dessutom tredje veckan i rad med minskat antal nya fall.

Resenärer ska testa sig

Hittills har man även hittat nio bekräftade fall av den brittiska virusstammen i regionen. Fyra av fallen har en direkt resekoppling. En av resenärerna har spridit viruset vidare till ytterligare fyra personer. Det nionde och sista fallet har inte någon känd koppling till de övriga.

ANNONS

– Personer som varit i riskländer, som England, Sydafrika, Brasilien och nu senast Norge, ska testa sig.

– Vi får räkna med att vi kommer att hitta allt fler fall med den här mutationen, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER:Mutationer av corona mer spridda – FHM tar fram ny uppmaning vid resor

Fortsatt allvarligt läge

På onsdagsförmiddagen vårdades 413 patienter med covid-19 på regionens sjukhus. 61 av dem fick intensivvård. Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, menar att läget ser bättre ut nu än för några veckor sedan. Men även om smittspridningen avtar är läget fortsatt allvarligt. Utvecklingen kan snabbt vända åt fel håll.

– Det är fortfarande en väldigt hög belastning. Och när vi tittar på andra länder är det flera som ser en nedgång och sedan en uppgång igen. Vi är försiktigt positiva.

Läget i pandemin har ljusnat något den senaste tiden, trots oron som funnits om att smittspridningen skulle öka ytterligare efter jul- och nyårshelgen.

Vaccinleveranser försenade

En ljuspunkt när många insjuknat sedan jul har varit att vaccinationen mot covid-19 är inledd. Men där har de första större problemen uppstått. Dels har Pfizer/Biontech under en tid levererat mindre vaccin än planerat. Dels har Astra Zeneca meddelat att deras vaccinleveranser initialt kommer att vara mindre än väntat.

LÄS MER:De letar efter farliga mutationer av coronaviruset

Förseningarna påverkar vaccinationen i Västra Götaland, där ansvariga öppet har vädjat om mer vaccin. Regionen står nu och stampar i väntan på fler doser. Logistiken finns på plats, personal och organisation är redo att vaccinera i betydligt högre utsträckning än vad som sker just nu. Flaskhalsen finns inte internt utan vaccinationerna begränsas helt av producenternas leveranstakt, enligt vaccinationssamordnaren Kristine Rygge.

ANNONS

– Jag vet att det finns enormt många som väntar på vaccinet. Det gör också vi, säger hon.

Redo att vaccinera mera

Hittills har 50 000 doser skickats ut i regionen. Sedan vaccinationerna inleddes 27 december befinner sig regionen i fas 1 av vaccinationsprogrammet. Det innebär att samtliga doser ges till de som bor på särskilda boenden, till vårdtagare inom hemtjänsten, till vårdtagarnas hushållskontakter och till prioriterad personal inom vård och omsorg. Tidigare var det sagt att fas 2 inleds i februari. Då får de i fas 1 den andra dosen och vaccination inleds av de över 70 år och av personer i riskgrupp.

– När vi kommer vidare till fas 2 beror på när vi får mer vaccin, säger Kristine Rygge.

Under den här veckan och nästa kommer primärvården att skicka ut information till de som är äldre än 70 år om hur vaccinationen går till och hur man bokar.

– Bokning kommer kunna ske både via webben och på telefon. Vi vill uppmana alla att använda webben men går inte det så ska man självklart också kunna ringa, säger Kristine Rygge.

LÄS MER:Sveriges vaccinering kan påverkas av Astras problem

LÄS MER:Sjukvårdsdirektörens nödrop: ”Vi behöver mer vaccin”

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS