Leif Dotevall, smittskyddsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Leif Dotevall, smittskyddsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Bild: Petter Trens

Coronasmittad man isoleras hemma: "På väg att tillfriskna"

Ytterligare en person i Göteborg har bekräftats smittad av det nya coronaviruset. Mannen mår dock såpass väl att han inte behöver vistas på sjukhus.
– Han är nog på väg att tillfriskna redan, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i beredskap.

ANNONS
LocationGöteborg||

Sex personer i Göteborg är nu smittade av det nya coronaviruset. Mannen som bekräftades smittad under söndagen har nyligen varit i Italien och har blivit smittad där.

LÄS MER:Här är coronafallen i Göteborg

Han ska ha upptäckts genom smittspårning kring det fall som bekräftades på torsdagen, där en annan person rest från Italien till Sverige. Enligt Leif Dotevall är mannen eventuellt redan på väg att bli frisk och han vårdas därför inte på sjukhus.

Får mat levererad

– Han vistas i hemmiljö. Man får förhållningsregler att man ska hålla sig hemma och inte träffa andra, så att man inte smittar. Man ska ha kontakt med sin behandlande läkare och i praktiken får man hjälp med att någon ordnar mat. Sedan kommer man att göra uppföljande prover, säger Leif Dotevall.

ANNONS

Mannen har åkt flygplan till Sverige och man har nu inlett en smittspårning kring honom. Under söndagen har Leif Dotevall och hans kollegor haft kontakt med de personer som kan ha suttit i närheten av mannen på resan.

– Vad vi vet om infektionssjukdomar är att när man börjar bli frisk så minskar smittorisken väldigt snabbt, men vi vet inte exakt hur det ser ut med Covid-19, säger Leif Dotevall.

Samtliga personer som bekräftats vara smittade med coronaviruset i Västra Götaland har enligt Leif Dotevall haft väldigt milda symtom.

Fler fall att vänta

– Ingen har behövt intensivvård. När man har en hög uppmärksamhet så hittar man de som har en mild sjukdom, och som i andra länder inte hade upptäckts. I länder där man ser många svårt sjuka kan det vara fler som bär smitta men de har så milda symtom att de inte söker vård, säger Leif Dotevall.

Varje ny person som bekräftas vara smittad innebär en att en ny smittspårning behöver göras, vilket lett till att smittskyddet i Västra Götaland är tungt belastade.

– Än så länge går det, men det klart att skulle det bli väldigt många fler måste man se över resurserna och se hur vi ska klara det här, säger Leif Dotevall.

ANNONS

Kommer det att komma fler fall?

– Det är mycket troligt att vi hittar fler fall.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS