Därför kan man se humlor krypa runt på marken

Dante Cavallin är en av de som lagt märke till humlornas märkliga sommarbeteende – att de kryper på marken istället för att flyga. Beteendet är dock vanligt för de gulsvarta insekterna.
– Det finns flera naturliga anledningar, säger Wilhelm Osterman, som doktorerar på fjällväxter och jobbar med pollination vid Göteborgs Universitet.

ANNONS
|

Den senaste tiden har det märkliga beteendet upptäckts på flera platser i Västsverige. Göteborgaren Dante Cavallin är en av dem som noterat det. I stället för att flyga runt bland växter har de legat på marken och sakta krupit fram.

Det var vid sommarstället utanför Alingsås som Dante upptäckte ett tiotal humlor på marken.

– De går runt på gräsmattan och är inte intresserade av att flyga, jag hörde att det var likadant i Göteborg, säger han.

Dante är en av dem som sett humlornas konstiga krypande.
Dante är en av dem som sett humlornas konstiga krypande.

Dante Cavallin har aldrig sett humlor bete sig på det sättet tidigare.

– Jag tänker att det är något i växterna som gör att dem blir sjuka, säger han.

ANNONS

Experten: ”Vanligt beteende”

Förklaringarna till beteendet kan vara många, menar Wilhelm Osterman, som doktorerar på fjällväxter och jobbar med pollination vid Göteborgs Universitet.

Bland annat att de humlor som kallas ”arbetare”, som inte har något reproduktivt syfte, ofta runt den här tiden på året dör.

– Vissa av humlorna blir gamla och slitna runt den här tiden, det är en naturlig del av en humlas cykel, säger han och fortsätter:

– Hittar man många så är de inridna, och har gjort sitt.

Humlornas beteende har flera förklaringar enligt Wilhelm Osterman, som doktorerar på fjällväxter och jobbar med pollination vid Göteborgs Universitet.
Humlornas beteende har flera förklaringar enligt Wilhelm Osterman, som doktorerar på fjällväxter och jobbar med pollination vid Göteborgs Universitet.

En annan förklaring kan tänkas vara kyla.

– När det är kallt ute finns det en del humlor som kryper runt från blomma till blomma för att samla energi, säger Wilhelm Osterman.

En tredje förklaring, som inte är lika vanlig, är att humlan har blivit parasiterad. Då ändrar parasiten humlans beteendemönster.

– Då börjar den gräva runt på marken för att leta nektar, säger Wilhelm Osterman.

Hur vanligt är det att de kryper runt?

– Det är ett vanligt beteende, i alla fall själva krypandet. Det är olika anledningar men samma krypande, säger Wilhelm Osterman.

Massdöd av humlor i Borås

Under sommaren har en mängd döda humlor synts under lindar i centrala Borås, något som Borås Tidning tidigare har rapporterat om.

ANNONS

Orsaken sägs vara att det saknas pollen och nektar för humlorna att hämta, enligt Sven Bergqvist, bitillsyningsman på Länsstyrelsen i Sjuhärad. Och när humlorna upptäcker att linden inte ger någon nektar blir de konfunderade.

– De tror att de ska få nektar men det får de inte, då blir de sittande där och till slut ramlar de ner och dör, säger han till GP.

Anledningen till varför linden ger ifrån sig så lite nektar och pollen i år är ofta ett tecken på att det har varit torrt en längre tid.

– Det sista har det varit väldigt torrt och då blir det inget, säger Sven Bergkvist.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS