De ger inte upp sökandet efter Wilma

Åtal för mord är väckt, efter avgörande fynd. Förundersökningen presenterad. Ändå fortsätter sökandet runt om i Uddevalla. Förhoppningen lever om ett avslut för de anhöriga till Wilma Andersson.

ANNONS
|

Runt hundra frivilliga deltar i insatsen, berättar insatsledaren Patrick Cohen och Magnus Brodin som är verksamhetschef på Fikk, organisationen som genomför sökningen. 17-åriga Wilma Andersson försvann i november 2019 och konstaterades efter en tid vara död. Den 23-årige misstänkte mördaren, som var pojkvän till offret, står inför rätta. Men bara en kroppsdel har påträffats, huvudet som låg gömt i en väska i lägenheten.

Alla som kommer för att hjälpa till på lördagen är medvetna om vad de kan komma att hitta där ute.

– Jag tror ändå aldrig att man är riktigt förberedd just när det händer. Men det finns stöd att få, säger gruppledare Krystian Lukiewicz vid Nordmannerödsvägen, en av de tre samlingsplatser i Uddevalla som sökandet utgår från denna dag.

ANNONS

Ulrika Holmgren är en av de frivilliga som hjälper till.

Hur är det att delta i sökinsatserna?

– Det är inget roligt att gå här. Men jag känner att om jag hade haft någon släkting eller nära bekant som råkat illa ut så hade jag gärna velat att andra slöt upp. Så det är klart att vi vill göra allt vi kan för att bringa klarhet i vad som har hänt, säger hon.

När patrullen är redo beger sig deltagarna iväg med bilar. Efter att ha parkerat vid Sigelhults kyrkogård går de på en grusväg och kommer snart fram till ett skogsområde med en motionsslinga. Alla ställer sig på bredd för att systematiskt börja gå och kamma av terrängen som på sina håll är svår och krävande.

Utöver fotpatrullerna har Fikk hjälp av fyrhjulingar, hundekipage, hästar och även dykare på olika platser.

Magnus Brodin berättar om digitala verktyg som gör att han och insatsledaren Patrick Cohen på ledningscentralen kan ha full kontroll i realtid på hur patrullerna förflyttar sig och vilka sektioner som avverkas. När fynd görs, som till exempel skor, kläder eller andra föremål, fotograferas dessa och rapporteras till polisen för bedömning av vad som är relevant.

ANNONS

Nya söktillfällen planeras så länge behovet kvarstår och de har resurser att hjälpa till. Organisationen uppskattar att engagemanget fortfarande är så pass stort bland Uddevallabor och tillresta. Bakom insatsen finns en stark längtan från de anhöriga till Wilma Andersson att resten av kroppen ska påträffas.

– Vi är glada att så många vill hjälpa till för att de anhöriga ska kunna få ett avslut. Det förtjänar de att få, säger Krystian Lukiewicz på samlingsplatsen för den patrull som Bohusläningen följde med.

ANNONS