Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

De klassas som EU-badplatser

Badsäsongen står för dörren och då görs alltid kontroller och bedömningar av badsträndernas standard. I år platsar fem av regionens badplatser inom den extra fina klassificeringen EU-bad.

I Sverige ska de badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad.

Dessutom är EU-baden ytterligare klassificerade till en av fyra kvalitetsklasser, baserat på data från kommunerna de senaste fyra åren. Klasserna är utmärkt, bra, tillfredsställande och dålig.

Inför 2017 har de flesta svenska EU-badplatser godkänd vattenkvalitet. Av 444 testade badplatser hamnar 400, vilket motsvarar 90,1 procent. Det är en ökning jämfört med tidigare år och antalet bad som provtagits på ett korrekt sätt har också ökat.

På Havs- och vattenmyndighetens hemsida kan man se vilka bad i riket som är godkända och de som klassificeras som EU-bad är extra fina.

I vårt område anses Gardesanna, Nordkroken, Ursand, Phoenixstranden vid Öresjö och Sikhall hålla EU-standard med extra bra kvalitet.

– Det är jätteviktigt för turismen, eftersom vi är en kustkommun, säger Anna Torsson, på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Vänersborgs kommun.

Det som styr om badplatsen får klassificeras som godkänd EU-badplats är att kommunen utför regelbundna provtagningar av vattnet, som görs med tre-fyra veckors intervall under högsäsong. I Vänersborg gör man också ett förhandsprov i vecka 24.

Kravet är också att badplatsen har en skylt som visar kvaliteten på badvattnet, som symboliseras med antalet stjärnor, där tre betyder utmärkt.

– Resultatet blir mer synligt på det här sättet, när man gör en samlad bedömning, säger Anna Torsson.

Kolla in din badplats på kartan: https://badplatsen.havochvatten.se/badplatsen/karta/.