De protesterar mot krav på vaccinpass

Vägra vaccinpass! Ja till frihet! Med slagord och facklor genomförde flera hundra människor en demonstration i centrala Göteborg på lördagseftermiddagen.

ANNONS
|

Målet är att skydda mänskliga rättigheter och barns hälsa, skriver arrangören Vakenmanifestet. På lördagen utlovades manifestationer över hela landet, bland annat i Göteborg.

Skaran växte till flera hundra efter samlingen på Gustaf Adolfs torg och i tåget längs Östra Hamngatan och Avenyn upp till Götaplatsen under paroller mot myndighetstvång. Marschen avslutades med applåder.

– Vår demokrati är mer eller mindre borta. Det är ganska alarmerande. Man måste också titta på debatten och vilka som har fått prata. Välinformerade experter tystas ner. Det kan starkt ifrågasättas, säger en kvinna som inte vill svara på om hon valt att vaccinera sig.

ANNONS

”Kan vara en farlig utveckling”

Annica Hallman tänder ljus vid Gustav II Adolfs staty. Hon är här i den råa kylan med 2-åriga barnbarnet Alma.

– Det är första gången jag protesterar mot vaccinpass, säger hon. Jag tycker passen är diskriminerande. Vaccin ska vara frivilligt. Det är upp till var och en att bestämma om de vill ta det eller inte. Men man ska inte utesluta människor från aktiviteter i samhället. Jag tror att vaccinpass kan vara en farlig utveckling framåt. Vad är nästa steg?

GP frågar hur hon skyddar sig själv och sina närmaste.

– Vi äter mycket vitaminer, C- och D-vitamin och kolloidalt silver. Min dotterdotter går på dagis och bär hem massor av dagissmittor och är förkyld hela tiden. Vi har haft anhöriga som haft corona, men klarat oss från det också. Jag misstänker att jag har haft corona själv, men kurerade mig på två dagar.

Annica Hallman har inte vaccinerat sig.

– Nej, nej... Jag är rädd för biverkningarna. Jag har läst om många biverkningar. En kvinna var bara lite över 30 år och blev förlamad. Det har varit dödsfall och allvarliga biverkningar i Sverige. Sedan har jag läst att det är ännu värre i andra länder, USA till exempel.

ANNONS

Hon tycker att experter som hela tiden framhåller fördelarna med vaccinationer framför nackdelarna är ensidiga:

– Jag tycker det är viktigt att de upplyser mer om riskerna än om nyttan, säger hon.

Det är inte första gången som protester sker i Sverige mot restriktioner och krav på vaccinpass för att delta i allt fler publika sammanhang. Hittills har deltagandet varit förhållandevis begränsat.

Protester i europeiska länder

Utomlands har det däremot gått våldsamt till i flera länder, bland annat i Tyskland och Nederländerna. Många har gått ut på gator och torg för att visa sitt bristande tålamod och missnöje med ännu en våg av smitta som leder till nya nedstängningar och kraftiga begränsningar i deras frihet.

LÄS MER:Ännu svårare att gå på krogen i Tyskland

Det sker medan regeringar i flera europeiska länder inför, eller överväger att införa, obligatorisk vaccinering. Utan vaccinpass, med två eller tre doser, är det svårt eller praktiskt taget omöjligt att föra ett normalt socialt liv ute i samhället.

Den franske presidenten Emmanuel Macron säger att han vill irritera Frankrikes ovaccinerade "till det bittra slutet" för att förmå dem att anpassa sig till regler och rekommendationer.

LÄS MER:Gula västarna i Frankrike är på krigsstigen igen

Den brittiske premiärministern Boris Johnson Johnson hävdar att människor som är emot vaccinering har "helt fel" och sprider "nonsens". Han ville behålla ett "frivilligt förhållningssätt", men noterar att andra europeiska länder "går för tvång".

ANNONS

Polisen: Har inget tillstånd

På lördagen samlades omkring 300 personer i Libanons huvudstad Beirut för att protestera mot virusåtgärder som drabbar ovaccinerade och/eller den som inte kan uppvisa ett PCR-test. "Nej till vaccinets diktatur", stod det på en banderoll enligt nyhetsbyrån AP.

LÄS MER:Protest mot virusåtgärder i Libanon

Inför lördagens manifestation i Göteborg säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till GP:

– Det är ingen tillståndsgiven sammankomst. Vi kommer att ha tillsyn men inte upplösa den om det inte sker en ordningsstörning.

Fyra polispatruller var på plats och insatsledaren uppskattade att mellan 200 till 250 personer deltog i demonstrationen.

Regeringen har gett grönt ljus

Det som gäller i Sverige sedan den 23 december är att större samlingar med fler än 500 deltagare kräver vaccinbevis, samt krav på en meters avstånd och max åtta personer i varje sällskap.

I onsdags rapporterade TT att regeringen gett klartecken till Folkhälsomyndigheten att meddela föreskrifter om en bredare användning av vaccinpass.

Serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och viss långväga kollektivtrafik är verksamheter som omfattas av beslutet, som togs på regeringssammanträdet under onsdagen.

"Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder. Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor", säger socialminister Lena Hallengren (S), enligt ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS