Majblommans generalsekreterare är kritiskt till att det inte finns övergripande planer för skolloven. Bilder: pressbild/Magnus Hjalmarsson Neideman/Håkon Mosvold Larsen
Majblommans generalsekreterare är kritiskt till att det inte finns övergripande planer för skolloven. Bilder: pressbild/Magnus Hjalmarsson Neideman/Håkon Mosvold Larsen

"Det saknas övergripande planer"

Satsningar på gratis aktiviteter under lovet är bra, men inte tillräckligt enligt Majblommans generalsekreterare Lena Holm. – Det saknas övergripande planer, säger hon.

ANNONS
|

Under 2016 är Majblommans högst prioriterade fråga vad barnen i Sverige har för villkor på skolloven.

I rapporten "Den besvärliga skollovsmatchen 16 veckor vs 5 veckor" lyfter organisationen frågan om barnens många lovveckor kontra föräldrarnas begränsade semesterveckor. Och tendensen att kommunerna stänger ned annan verksamhet för barn när skolan inte är öppen.

– När skolan stänger hamnar problemet i föräldrarnas knä och det skapar mycket stress, säger Lena Holm.

Rapporten har förstås fokus på det långa sommarlovet, men Lena Holm menar att det är det totala antalet veckor som är ett problem – samtidigt som föräldrar i allt större utsträckning jobbar, har skolloven förblivit desamma.

ANNONS

– Det räcker inte att man ordnar lite käcka verksamheter som vissa barn kan ta del av. Det saknas övergripande planer. Man behöver ha vettig verksamhet för barnen även när skolan är stängd. Det måste finnas kontinuerlig bra verksamhet för barn, säger hon.

Hon vill att frågan ska få mycket större plats politiskt. I en enkät som Majblomman skickade ut till kommunerna tidigare i år frågade man om det diskuteras vilket ansvar kommunerna har för barnen de veckorna skolan är stängd.

Vänersborgs kommun svarade att man diskuterar på kommunstyrelsenivå, och Trollhättans stad och Mellerud att man för diskussion på förvaltningsnivå. I Lilla Edets kommun förs, enligt enkäten, inga diskussioner om ansvaret.

– Vad vi kan göra med de här 16 veckorna måste lyftas upp mer, högt upp på dagordningen både i kommunstyrelse och kommunfullmäktige, tycker Lena Holm.

ANNONS